Liczba wyników: 3866
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Naukowcy z Instytutu Psychiatrii King's College London w Wlk. Brytanii jako pierwsi odkryli w modelu człowieka, jak leki przeciwdepresyjne tworzą nowe komórki mózgu, co oznacza, że teraz naukowcy mogą opracować lepsze i skuteczniejsze leki zwalczające depresję.
Każdy chciałby odłożyć starość „na później". Niewielu spieszy się z jej przywitaniem, bo zwykle oznacza nieodwracalne zmiany, z którymi trudno się pogodzić. Dotyczy to m. in. nowego wizerunku. Stąd tak znaczna popularność wszelakich terapii obiecujących zachowanie młodego wyglądu. Upływ czasu jest nieuchronny, ale na warunki jego przebiegu ma się pewien wpływ, warto z tego skorzystać.
Pełen przysmaków stół wielkanocny to prawdziwy test dla wszystkich zrzucających kilogramy. Żelazna konsekwencja, konieczna przy każdej diecie, przynajmniej dwa razy do roku wystawiana jest na ciężką próbę. Co zrobić, aby jeden dzień świątecznego obżarstwa nie zniweczył miesięcznego wysiłku?
Czekolada przeterminowana o ponad 200 dni, gotowe ciasto ze sklepu - z zakalcem czy spleśniałe bakalie mogą zepsuć wielkanocne przygotowania niejednej pani domu. Wszystkim przygotowującym się do wielkanocnych zakupów Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina o tym jak wybierać produkty spożywcze.
Dieta bogata w warzywa i uboga w mięso obniża ryzyko rozwoju zaćmy, wynika z badań naukowców z University of Oxford.naukowców z University of Oxford.
Pacjenci interesujący się laserową korekcją wad wzroku mają wiele wątpliwości i pytań. Część z nich to kwestie poruszane praktycznie przy każdym badaniu.
Dwadzieścia koncertów symfonicznych i kameralnych, podczas których usłyszeć będzie można gwiazdy światowych estrad koncertowych, odbędzie się podczas 15. Wielkanocnego Festiwalu Ludwiga van Beethovena.
Średnia wieku zawałowca obniża się z roku na rok! Niedawno wynosiła 50 lat. W dzisiejszych czasach zawał serca zdarza się już u osób, które nie przekroczyły 30-stki! W dużym stopniu przyczynia się do tego stres oraz niezdrowy tryb życia - mówi Krzysztof Traczyński kardiochirurg z Centrum Medycznego Scanmed Multimedis Krowodrza w Krakowie.
Polacy uczą się nie tylko języków obcych, zarządzania projektami czy programowania. Modne stały się oryginalne kursy takie, jak przygotowanie do roli domowej bogini, zgłębianie tajemnic męstwa, rozszyfrowywanie szczęścia czy podstawy astrologii. Nie wspominając o rozwoju umiejętności robienia bombek metodą „karczocha".
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia