Liczba wyników: 10167
Kofeina może osłabić ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u osób z określoną mutacją genową.
Jedna na cztery osoby deklarowała zmiany w poziomie w spożyciu alkoholu niemal natychmiast po ogłoszeniu konieczności pozostawania w domu z powodu pandemii koronawirusa, mówią uczeni z Washington State University.
Ryby powinny być stałym elementem naszej diety. Są bogatym źródeł wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, minerałów i witamin. Jednak surowe, wędzone i peklowane produkty rybne nierzadko zawierają zarazki chorobotwórcze, zwłaszcza listerię.
Z wiekiem ludzie stają się bardziej hojni. Przynajmniej jeśli chodzi o gotowość do pomocy nieznajomym, mówią naukowcy z National University of Singapore (NUS).
Powiedzenie „łzy radości" ma sens, chociaż radość i inne pozytywne emocje nie powinny kojarzyć się z płaczem. Badacze z Yale sprawdzili, dlaczego ludzie płaczą, gdy są szczęśliwi.
Jak wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Rice'a, żal może powodować stan zapalny, który zagraża życiu.
Kilka dni temu zainicjowano nową globalną akcję #h, której celem jest zwiększenie inwestycji w zdrowie psychiczne. Mają w tym pomóc media społecznościwe.
Tegoroczna nagroda Nobla w dziedzinie ekonomii została przyznana dwóm naukowcom, Paulowi R. Milgromowi i Robertowi B. Wilsonowi, „za ulepszanie teorii aukcji i wynalezienie nowych formatów aukcji".
Norweski Komitet Noblowski przyznał Pokojową Nagrodę Nobla na rok 2020 Światowemu Programowi Żywnościowemu (World Food Programme, WFP) „za wysiłki na rzecz zwalczania głodu, wkład w poprawę warunków pokoju w regionach skonfliktowanych oraz za działania na rzecz zapobiegania wykorzystywanuia głodu jako narzędzia wojny i konfliktu."
Tegorocznego Nobla w dziedzinie literatury przyznano Louise Glück „za jej niepowtarzalny poetycki głos, który swym surowym pięknem czyni jednostkowe istnienie uniwersalnym".