Liczba wyników: 12164
Czas wiosennych porządków właśnie nadszedł i warto wykorzystać tę sposobność do zadbania o przydomowe roślinki, bo taka aktywność daje znaczące korzyści, m. in. poprawia poziom stanu emocjonalnego.
Przegląd kilku dużych badań z ponad 60 krajów pokazał, że regularne spożywanie tłustych ryb może pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym u osób z grupy wysokiego ryzyka.
Sport jest dobry dla całego organizmu, w tym dla mózgu. Oceniając wydajność pamięci po ćwiczeniach, neuronaukowcy z Uniwersytetu Genewskiego wykazali, że krótki intensywny trening poprawia pamięć, w tym nabywanie nowych zdolności motorycznych.
Statystyki z USA pokazują, że od 2010 roku w przypadku ludzi bez wyższego wykształcenia wskaźnik śmiertelności wzrósł.
Osoby z demencją mają większe ryzyko zachorowania na COVID-19, częściej wymagają hospitalizacji, ciężko przechodzą chorobę oraz częściej umierają z jej powodu.
Naukowcy z Japonii odkryli, że awokado zawiera związki, które mogą znacznie zmniejszać uszkodzenie wątroby.
Osoby z niedoborem witaminy D mogą być znacznie bardziej narażone na rozwój cukrzycy, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Pacjenci cierpiący na objawy zespołu suchego oka cechują się niższą jakością życia w porównaniu z ludźmi bez tej dolegliwości. Choroba wpływa na funkcje wzroku, zdolność do wykonywania codziennych czynności i produktywność w pracy.
Osoby, które mają problemy ze snem, mogą być bardziej narażone na udar, zawał serca lub inne choroby naczyniowo-mózgowe lub sercowo-naczyniowe.
Osobowość ma wpływ na układ odpornościowy, a on na nasze szanse na długowieczność, mówią uczeni University of Limerick w Irlandii.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami