Liczba wyników: 8520
Stopy zaczynają się starzeć już około 30 roku życia, a ten proces przyspiesza po 50tce. Czy wiesz, jaka pielęgnacja stóp pozwoli Ci zawsze cieszyć się pięknymi i zdrowymi stopami?
Eksperci zwracają uwagę, że ze względu na specyfikę cukrzycy, chorzy w sposób szczególny zagrożeni są zawałem serca. Jak podkreślają kardiolodzy, diabetycy to z definicji pacjenci z chorobą wieńcową. Jest to coraz poważniejszy problem, ponieważ na cukrzycę choruje na świecie ponad 420 mln ludzi, w Polsce – ponad 3 mln. 90% z nich to osoby z cukrzycą typu II. Jak powinna wyglądać profilaktyka zawałowa u chorych z cukrzycą?
Wszyscy dobrze wiedzą, jak ważna jest zdrowa dieta w codziennym życiu. Jednak czy łatwo zmienić złe nawyki żywieniowe? Od czego zacząć? Czy zdrowa dieta musi być restrykcyjna?
Od wielu lat badania dotyczące żywienia podkreślają jego wpływ na jakość naszego życia oraz codzienne funkcjonowanie. Niewiele osób przy wyborze posiłku bierze pod uwagę jego kolor bądź zastanawia się nad wartościami, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Zatem czy barwa naszego posiłku ma znaczenie?
Piękna pogoda i wypoczynek nie kojarzą się chorobami i leczeniem. Jest jednak kilka infekcji, które mogą uprzykrzyć letni urlop. Zaś wymarzony wypoczynek może się skończyć z gorączką i chusteczką przy nosie. Angina czy przeziębienie mogą nas przecież dopaść latem, a nie tylko jesienią lub zimą. Chorobotwórcze bakterie i wirusy nie rozróżniają pór roku.
Nowe badania dowiodły, że ćwiczenia mogą osłabiać efekty genetycznych predyspozycji do otyłości także w starszym wieku.
Samotność to współczesna plaga. Chociaż łatwiej nam się komunikować z innymi, np. dzięki nowym technologiom, to współczesny styl życia sprzyja izolacji i rozluźnianiu więzi międzyludzkich. Co robić, gdy poczucie samotności jest przemożne?
Bakterie wywołujące próchnicę sieją spustoszenie w całym organizmie. Zmiany skórne, problemy z oczami, choroby serca, nerek czy stawów mogą być spowodowane ogniskami zapalnymi w jamie ustnej. Zaniedbane zęby prowadzą do rozwoju groźnych schorzeń, niektóre z nich mogą powodować zagrożenie dla życia, rzadko jednak zdajemy sobie z tego sprawę.
Jaskra, poważna choroba oczu, rozwija się w dwóch głównych postaciach: jedna z nich to pierwotna jaskra z otwartym kątem przesączania (primary open-angle glaucoma, POAG), druga zaś to jaskra z zamkniętym kątem przesączania (angle-closure glaucoma, ACG). Pierwsza z wymienionych jest szczególnie niebezpieczna, ponieważ nie daje objawów przed znaczną utratą wzroku. Jakie symptomy powinny być alarmujące? Co robić, by uchronić się przed chorobą?
Badania wskazują, że regularne spożywanie flawonoidów, związków znajdujących się np. w soku pomarańczowym, wiąże się z korzyściami zdrowotnymi u osób starszych z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi i chorobami neurodegeneracyjnymi.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami