Liczba wyników: 10473
Lekarze odkryli, że osoby, którym przepisywano suplementację kwasem foliowym, były 1,5 raza bardziej narażone na COVID-19. Co więcej, miały też 2,6 razy wyższe ryzyko śmierci z powodu COVID-19 w porównaniu z grupą kontrolną.
Chyba każdy już wie, że ćwiczenia są korzystne. Wiele osób zdaje sobie sprawę, że regularny wysiłek pozwala zachować silne mięśnie i stawy oraz zwalczać niektóre choroby. Mniej powszechna jest jednak wiedza o tym, dlaczego i w jaki sposób aktywność fizyczna została wbudowana w biologię człowieka.
Starsze osoby po COVID-19 mają znacznie wyższe ryzyko - nawet o 50 do 80 proc. wyższe - zachorowania na chorobę Alzheimera w ciągu kolejnego roku.
Grupa krwi może być powiązana z ryzykiem wczesnego udaru mózgu. Jak ustalono, może odgrywać rolę w udarach niedokrwiennych, które są spowodowane blokadą przepływu krwi do mózgu, występujących u osób poniżej 60 roku życia.
Powszechne przekonanie, że pracownicy zmianowi dostosowują się odmiennego rytmu dobowego, nie jest prawdziwe. Nie można ot tak zmienić sposób funkcjonowania organizmu w odmiennych porach doby.
Noszone np. na nadgarstkach urządzenia monitorujące ruch mogą być przydatne we wczesnych ostrzeżeniach o pogorszeniu funkcji poznawczych u osób starszych.
Osoby starsze radzą sobie równie dobrze jak młodsze w testach wzrokowej pamięci krótkotrwałej. Co ciekawe jednak, seniorzy używają innych obszarów mózgu niż ludzi młodsi.Starszy mózg też uczy się „nowych sztuczek"
Osoby, które są genetycznie bardziej narażone na udar mózgu, mogą obniżyć jego ryzyko nawet o 43 proc. prowadząc styl życia zdrowy dla układu sercowo-naczyniowego.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) niedawno wyodrębniła nowe zaburzenie związane z zespołem stresu pourazowego (post-traumatic stress disorder, PTSD) - złożony zespół stresu pourazowego (CPTSD). Międzynarodowy zespół z udziałem Uniwersytetu w Zurychu wymienił objawy diagnozy takiej choroby i wydał wytyczne dotyczące leczenia.
Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni, ale zazwyczaj mają wyższy wskaźnik różnych chorób. Na University of Georgia odkryto, że nasilenie chorobami u pań można osłabić dzięki odpowiedniej diecie, która jest bogata w pigmentowane karotenoidy, czyli chodzi o produkty, takiej jak: pochrzyn, jarmuż, szpinak, arbuz, papryka, pomidory, pomarańcze i marchew. Te jasne owoce i warzywa odgrywają szczególną rolę w zapobieganiu problemom ze wzrokiem i funkcjami poznawczymi.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami