Liczba wyników: 12743
Jedzenie mięsa, szczególnie przetworzonego i czerwonego, wiąże się z wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Choć nasza wiedza na temat odżywiania znacznie się poszerzyła w ostatnich czasach, niewiele związanych z nią kwestii wprowadza w zakłopotanie i dzieli ekspertów tak, jak azotany. Przez długi czas związki te traktowano z rezerwą, a poprzednie badania wykazały, że mogą być potencjalnie powiązane z rozwojem raka. Później jednak odkryto, azotany w diecie mają również różne korzyści dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, co może pomóc zmniejszyć zagrożenie chorobami serca, demencją i cukrzycą.
Każdy chce dożyć sędziwego wieku, ale nikt nie chce doświadczać problemów wynikającycjh ze starości. Teraz naukowcy z University of Connecticut zademonstrowali leczenie, które może wydłużyć życie i wigor aż do samego końca.
Testy wykonywane w związku z objawami takimi, jak: ból, wzdęcia/obrzęki brzucha i uczucie sytości wkrótce po rozpoczęciu jedzenia, mogą wykryć wczesne stadium agresywnego raka jajnika u 1 na 4 dotkniętych nim kobiet.
Lek o nazwie elinzanetant znacząco zmniejsza częstotliwość i nasilenie uderzeń gorąca związanych z menopauzą, jednocześnie poprawiając jakość życia kobiet.
Większe spożycie żelaza hemowego, rodzaju pierwiastka występującego w czerwonym mięsie i innych produktach zwierzęcych - w przeciwieństwie do żelaza niehemowego, występującego głównie w produktach pochodzenia roślinnego - jest związane z wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
Narażenie na hałas jest jednym z powszechnych zagrożeń w pewnych zawodach, które może powodować utratę słuchu, stres oraz obniżoną koncentrację. Jak odkryto, przewlekłe narażenie na hałas zwiększyło też poziom ciśnienia krwi.
Witamina D może być metabolizowana inaczej u osób z podwyższonym wskaźnikiem masy ciała (BMI). Sprawdzono, czy przyjmowanie witaminy D lub suplementów z omega-3 pochodzenia morskiego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, choroby serca lub udaru.
Noszenie urządzeń monitorujących pracę serca pomogło zidentyfikować o 52 proc. więcej przypadków migotania przedsionków w porównaniu ze standardową opieką.
W krajach o większych nierównościach - ekonomicznych, związanych z zanieczyszczeniem lub chorobami - ludzie cechują się starszym biologicznym wiekiem mózgu, mówią eksperci z University of Surrey.