Liczba wyników: 13644
Przekonanie, że dobre samopoczucie może być dobre dla zdrowia, nie jest nowe, postanowiono jednak naukowo sprawdzić, na ile można je uznać za uprawomocnione. Przejrzano wyniki badań dotyczącego tego, jak pozytywne emocje mogą wpływać na wyniki zdrowotne w późniejszym okresie.
Odkryto nową grupę białek, których zniszczenie jest szansą dla osób zmagających się z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera, Parkinsona i Lou Gehriga.
Więcej sfermentowanych produktów sojowych, takich jak miso (tradycyjna japońska pasta) i natto (tradycyjna potrawa z soi), wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią japońscy uczeni.
Kiedy ktoś próbuje coś wydobyć z pamięci, mózg szybko przesiewa wszystko, co jest w nim przechowywane, aby znaleźć odpowiednie informacje. Jednak wraz z wiekiem wielu z nas ma trudności z odzyskaniem wspomnień. Teraz ustalono, dlaczego tak się dzieje.
Suplement opracowany dla wspomagania naturalnych procesów organizmu wydaje się poprawiać wytrzymałość mięśni i funkcje mitochondriów. Urolityna A może pomóc wzmocnić lub przedłużyć aktywność mięśni u osób starzejących się lub cierpiących na choroby utrudniające aktywność fizyczną.
Dowcipy o starszych ludziach mogą się wydawać zabawne, ale w świecie, w którym populacja w wieku powyżej 60 lat rośnie szybciej niż wszystkie młodsze grupy wiekowe, ageizm nie powinien dawać powodów do uśmiechu, mówią uczeni z University of Alberta.
Wiadomo już, że suszone śliwki są dobre dla jelit, ale nowe badania z Penn State sugerują, że owoce te być też korzystne dla zdrowia kości.
Już niewielkie ilości alkoholu zwiększają ryzyko sercowo-naczyniowe.
Aktywni fizycznie seniorzy mogą uchronić się przed skutkami uszkodzenia obszarów mózgu, które mogą wpływać na ich zdolności ruchowe.
Niektóre objawy oddechowe mogą być wskaźnikiem przedwczesnej śmierci u osób starszych.