Liczba wyników: 12280
Wraz ze wzrostem wskaźników otyłości na całym świecie i nadmiarem cukru w diecie uważanym za bezpośredni czynnik tego problemu, trwają poszukiwania metod leczenia, które odwróciłyby ten trend. Oto, co ustalili pracownicy Queensland University of Technology.
Kiepski sen na różne sposoby przyczynia się do różnych problemów zdrowotnych. Jeśli zaś połączy się te wszystkie czynniki zaburzeń snu, ryzyko chorób serca może wzrosnąć nawet o 141 procent.
Czy zdolności poznawcze zmieniają się równocześnie, czy też niezależnie od siebie? Sprawdzono, jak to działa.
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Dodaj trochę pikantnych przypraw do posiłku o niskiej zawartości sodu, a jeśli masz ponad 60 lat, nie dostrzeżesz braku soli. To może być dobry sposób na ograniczenie soli w diecie.
Jedzenie kolacji późną porą może przyczynić się do przyrostu masy ciała i wzrostu poziomu cukru we krwi.
Uczucie zawrotu głowy tuż po wstaniu z powodu niedociśnienia ortostatycznego lub przejściowego spadku ciśnienia krwi i przyspieszenia akcji serca to powszechne zaburzenie. Eksperci mówią, jak sobie z tym radzić.
Kwasek cytrynowy jest głównie używany do napojów zamiast cytryny, ale ma znacznie więcej, niekoniecznie kulinarnych zastosowań.
Ludzie, którzy doświadczyli nasilonego stresu, lęku i depresji na początku pandemii, byli bardziej narażeni na zachorowanie na COVID-19.
Ageizm, czyli dyskryminacja ze względu na wiek, jest powszechny. Na Cornell University pokazano, że poprzez edukację i kontakt międzypokoleniowy można zredukować uprzedzenia i stereotypy związane ze starzeniem się.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia