Liczba wyników: 4890
Osób cierpiące na chorobę Alzheimera, które codziennie piją lampkę wina (bądź równowartość dwóch do trzech jednostek alkoholu), są znacznie mniej narażone na wcześniejszą śmierć niż ci, którzy piją więcej lub są abstynentami.
Bez względu na to, co nas niepokoi: kryzys migracyjny, niebezpieczeństwo wojny, czy też może bardziej osobiste problemy rodzinne lub w pracy, pomóc może medytacja bądź mdolitwa. Dzięki nim osłabisz stres.
Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy pochodzenia roślinnego. W praktyce oznacza to spór między zwolennikami masła i margaryny. Podstawowymi elementami różnicującymi tłuszcze zwierzęce i roślinne są proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych oraz zawartość cholesterolu.
Co łączy talent i kardiologię? Porównanie na pierwszy rzut oka zaskakujące. Okazuje się jednak, że informacje o obu tych odległych dziedzinach każdy z nas ma zapisane w kodzie DNA. To z niego możemy wyczytać jakie mamy zdolności fizyczne i artystyczne oraz jakich chorób kardiologicznych powinniśmy się wystrzegać. Współpraca biotechnologów, genetyków oraz dietetyków zaowocowała rewolucyjnym spojrzeniem na kwestię wykorzystania zawartych w ludzkim genomie informacji do poprawy naszego życia.
Jeśli cierpisz na chorobę zwyrodnieniową stawów, możesz poprawić jakość swojego życia dzięki określonym zmianom w stylu życia. Dobra dieta, zmniejszenie wagi i regularna aktywność fizyczna sprawi, że zwiększysz swoją mobilność oraz poprawisz zdrowie.
Zbyt wysoka masa ciała może osłabić zdolności poznawcze, w tym pamięć.
W powszechnym mniemaniu jaja nie powinny stanowić stałego elementu codziennej diety, bo może to być niekorzystne dla zdrowia. Tymczasem okazuje się, że nie szkodzą.
Najnowsze badania opublikowane w Journal of Nutrition dowodzą, że orzechy włoskie mają 21 procent mniej kalorii niż dotychczas podawał Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA). Ich wyniki wykazały, że 28 gramowa porcja orzechów włoskich zawiera 146 kalorii, a nie 185, co stanowi 39 kalorii mniej niż wcześniej sądzono. Badania przeprowadził dr David J. Baer, lekarz nadzorujący z Wydziału Badań Rolnictwa USDA.
Dokładniej ujmując problem zawarty w tytule - trzeba odchudzić trzustkę, by móc liczyć na odwrócenie efektów cukrzycy typu 2.
Kwas acetylosalicylowy jest stosowany nie tylko dla łagodzenia bólu, ale także w leczeniu chorób układu krążenia, a nawet różnych form nowotworu. Teraz do tej listy można dodać walkę chorobami neurodegeneracyjnymi - lek może być do przydatny zwalczania choroby Alzheimera i innych chorób.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami