Liczba wyników: 12708
Niektóre osoby starsze z genetyczną predyspozycją do choroby Alzheimera mogą odnieść korzyści ze stosowania suplementów oleju z ryb.
Kręcone włosy to coś więcej niż tylko ładny wygląd - mogą wyjaśniać, w jaki sposób pierwsi ludzie utrzymywali chłód, jednocześnie oszczędzając wodę, mówią eksperci badający, jaką rolę tekstury ludzkich włosów odgrywają w regulacji temperatury ciała.
Istnieje związek między stosowaniem diety bogatej w witaminy i minerały, zwłaszcza takiej, która nie zawiera dużej ilości dodatkowego cukru, a młodszym wiekiem biologicznym na poziomie komórkowym.
Jakkolwiek mężczyźni i kobiety z dużą masą mięśniową są mniej narażeni na śmierć z powodu chorób serca, wydaje się również, że kobiety z większą ilością tkanki są bardziej chronione przed tymi chorobami niż panie z mniejszym poziomem tkanki tłuszczowej.
Aktualne wytyczne medyczne zalecają, aby osoby we wstępnym stadium cukrzycy typu 2 straciły co najmniej 7 procent masy ciała, aby zapobiec objawom cukrzycy. Takie schudnięcie powinno oznaczać remisję glikemiczną (normalizację regulacji poziomu cukru we krwi) jako cel profilaktyki u osób ze stanem przedcukrzycowym.
Dieta zawierająca codzienną dawkę pistacji może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc i inne rodzaje nowotworu.
Wyniki rutynowych badań krwi mogą być wykorzystane do przyspieszenia diagnozy raka u osób z bólem brzucha lub wzdęciami.
Społeczeństwa na całym świecie szybko się starzeją, a wśród osób starszych obserwuje się zwiększoną częstość występowania objawów depresyjnych w późnym wieku. Okazuje się, że takie zjawisko można by relatywnie łatwo osłabić - dieta stosowana w średnim wieku może mieć wpływ na samopoczucie psychiczne w starszych latach.
W naszej kulturze rzadko kto chodzi po domu w butach. W niektórych krajach jest to jednak standard. Okazuje się, że ma to swoje zalety - chodzenie po domu boso, w skarpetkach lub luźnych kapciach może sprzyjać upadkom wśród osób starszych.
Osoby w średnim i starszym wieku, które śpią nieregularnie, są obarczone większym ryzykiem zachorowania na cukrzycę w porównaniu z ludźmi o bardziej stałych wzorach snu.