Liczba wyników: 4923
Niedożywienie i wyniszczenie organizmu szczególnie zagrażają osobom chorym na nowotwory. U niedożywionych pacjentów gorzej goją się rany, częściej rozwijają się zakażenia i powikłania, wydłuża się czas jego pobytu w szpitalu i znacząco rosną koszty jego leczenia. Dlatego lekarze opracowali standardy żywienia pacjentów onkologicznych.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dorośli powinni spożywać mniej niż 2000 mg sodu lub 5 g (1 łyżeczkę) soli oraz co najmniej 3.510 mg potasu na dobę. Osoby ze zwiększonym poziomem sodu i niskim poziomem potasu są narażone na podwyższone ciśnienie krwi, co może prowadzić do chorób serca i udaru mózgu.
Ruszyła kolejna, szósta edycja kampanii edukacyjnej „Tydzień Walki z Chorobami Tarczycy” pod patronatem Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Tyreologicznego. W tym roku tematem przewodnim obchodów w Polsce jest „Niedoczynność tarczycy – zdemaskuj przyczyny i objawy”. Organizatorzy kampanii przypominają, że poziom wiedzy polskiego społeczeństwa na temat zaburzeń funkcjonowania tarczycy jest wciąż bardzo niski. Pozytywną zmianą są szersze możliwości diagnozowania i leczenia schorzeń tarczycy przez lekarzy POZ.
Jak żyć, aby cieszyć się dobrym zdrowiem w starszym wieku? Istnieje wiele nieskomplikowanych sposobów na długie i wolne od chorób życie. Pięć z nich zdradza prof. Shlomo Noy, specjalista w dziedzinie geriatrii.
Jakie czasy, takie... uzależnienia. Od seksu, sukcesu, władzy – co dziś jest narkotykiem dla młodych karierowiczów? Jak ustrzec się od niebezpiecznych zachowań? Prowadząca program „Świat się kręci” Agata Młynarska do dyskusji na ten temat zaprosiła redaktor naczelną „Zwierciadła” Katarzynę Montgomery i psycholog Iwonę Firmanty.
Jak pokazują jednak badania Uniwersytetu Oksfordzkiego z 2014 – przyszłość rysuje się niepewnie. W ciągu 10 do 20 lat nowe generacje robotów mogą sprawić, że zniknie około 700 zawodów, zwłaszcza tych niewymagających wysokich kwalifikacji. Jednak jak pokazują wyniki międzynarodowej ankiety przeprowadzonej przez Monster.com, większość zatrudnionych nie obawia się widma zastąpienia przez inteligentne maszyny.
Ludzka mama i mamy ze świata zwierząt - tak wygląda tegoroczne "doodle" przygotowane w tym roku przez najwiekszą światową wyszukiwarkę na Dzień Matki.
Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera przez osoby starsze.
Rano to najlepszy czas, aby jeść coś słodkiego, bo wtedy metabolizm jest intensywniejszy i mamy przed sobą jeszcze wiele godzin aktywności, co pozwoli na zużycie tych kalorii, pisze telegraph.co.uk. Warto zatem sięgnąć po coś słodkiego właśnie w ramach śniadania.
Oksytocyna, substancja zwana „hormonem miłości", wpływa na nasz organizm podobnie jak alkohol - sprawia, że stajemy się bardziej hojni, empatyczni, albo też aroganccy, zazdrośni czy agresywni.