Liczba wyników: 12280
Odkryto nową grupę białek, których zniszczenie jest szansą dla osób zmagających się z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera, Parkinsona i Lou Gehriga.
Więcej sfermentowanych produktów sojowych, takich jak miso (tradycyjna japońska pasta) i natto (tradycyjna potrawa z soi), wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią japońscy uczeni.
Uczeni z Uniwersytetu Otago mają nadzieję, że proste badanie wzroku pozwoli na zdiagnozowanie najwcześniejszych stadiów "chorób wieku podeszłego" przed wejściem przez pacjentów w seniorski wiek.
Wiadomo już, że suszone śliwki są dobre dla jelit, ale nowe badania z Penn State sugerują, że owoce te być też korzystne dla zdrowia kości.
Już niewielkie ilości alkoholu zwiększają ryzyko sercowo-naczyniowe.
Aktywni fizycznie seniorzy mogą uchronić się przed skutkami uszkodzenia obszarów mózgu, które mogą wpływać na ich zdolności ruchowe.
Niektóre objawy oddechowe mogą być wskaźnikiem przedwczesnej śmierci u osób starszych.
90 minut ćwiczeń o umiarkowanej intensywności tu po szczepionce przeciw grypie lub COVID-19 może przydać dodatkowego wzmocnienia odporności.
Nawet umiarkowana otyłość może skrócić życie o całe lata, pokazała analiza stanu zdrowia miliona ludzi.
Seniorzy, którzy dołączają do zajęć grupowych, osłabiają u siebie poczucie samotności i izolacji społecznej.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia