Liczba wyników: 3677
Z badań wynika, że osoby szybko spożywające posiłki mają wyższe ryzyko cukrzycy niż ci, którzy powoli raczą się jedzeniem.
Ryby są szczególnie polecane dla zdrowia mózgu. Okazuje się jednak, że mogą też zmniejszyć ryzyko raka odbytnicy i okrężnicy, mówią lekarze.
Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że objawy raka płuc mogą dotyczyć także ich, a wczesna diagnoza i leczenie są kluczowe dla skutecznej walki z nowotworem.
Bakterie są wszędzie, a w jamie ustnej czai się ich aż 700 gatunków. Usta otwierają im prostą drogę do serca, nerek, mózgu, których poważne choroby często zaczynają się właśnie od bólu zęba czy stanu zapalnego dziąseł. Za lekceważenie regularnych wizyt u dentysty można zapłacić nawet zawałem.
Jeśli szukasz sposobu na to, by uchronić się przed demencją, możesz to osiągnąć poprzez postawienie sobie konkretnego celu życiowego.
Włączenie produktów owsianych do diety obniża poziom "złego" cholesterolu i na tej drodze zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca - wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców brytyjskich
Słynna niebieska pigułka stała się najpopularniejszym środkiem wspomagającym libido, jednak naukowcy odkryli, że równie skuteczna może być codzienna porcja soku z granatów - taki „środek" wspomaga popęd płciowy zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.
Spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 może chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań. W testach wzięło udział 1200 wolnych od demencji osób po 65 roku życia. Wszyscy przeszli badania krwi w celu sprawdzenia poziomu kluczowego w chorobie Alzheimera białka. Wcześniej podali uczonym dokładne informacje na temat swojej diety.
Naukowcy odkryli nowe dowody wskazujące, że resweratrol, związek zawarty w czerwonym winie, może odgrywać ważną rolę w zapobieganiu starzenia się komórek, uważają badacze z Harvard Medical School w Bostonie.
Brak wsparcia po traumatycznych wydarzeniach życiowych, takich jak problemy w związkach, utrata bliskiej osoby, czy doświadczenie wykorzystywania seksualnego, może wywołać zaburzenia odżywiania.