Liczba wyników: 3773
Zespół brytyjskich wolontariuszy ma się rozpocząć niezwykły eksperyment - przez tydzień każdy z nich będzie żył w izolacji, podobnie, jak wielu ludzi starszych w ich kraju i na całym świecie.
Konsumenci, którzy są w pozytywnym nastroju, podejmują szybsze i bardziej spójne decyzje niż ludzie nieszczęśliwi, wynika z nowych badań opublikowanych w Journal of Consumer Research.
Ciepłe promienie słońca i nieskrępowany dostęp do świeżych warzyw i owoców sprawiają, że latem chętniej eksperymentujemy nie tylko w kwestiach kulinarnych, ale również pielęgnacyjnych. Częściej wykonujemy domowe maseczki na twarz, bo o tej porze roku naturalnych składników mamy pod dostatkiem. Czy jednak maski sporządzone domowym sposobem mogą się równać z tymi profesjonalnymi?
Oleje i oliwy to nieodłączne składniki każdego dania z makaronem, dressingu czy ciasta. Najczęściej tradycyjnie używane na naszych stołach są oleje z rzepaku, słonecznika czy soi. Coraz częściej jednak - nie tylko w związku ze wzrostem popularności światowych kuchni - sięgamy po inne oleje i oliwy. Mają nie tylko wyjątkowy smak, lecz także właściwości zdrowotne - polecają je zarówno dietetycy, jak i lekarze.
Nie stanowi wprawdzie zagrożenia dla zdrowia, jednak bardzo negatywnie wpływa na stan psychiczny i komfort życia osoby dotkniętej tym problemem. Z powodu nadpotliwości, bo o niej tu mowa, cierpi około 1-2 procent społeczeństwa.
Szacuje się, że zespół jelita drażliwego jest rozpoznawany u około 20% ludzi, w większości u kobiet. Jak rozpoznać ZJD? Jakie są jego przyczyny? Czym leczyć?
Wypicie kieliszka czerwonego wina i zjedzenie kostki gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko chorób serca u kobiet aż o 54 proc. – do takich wniosków doszli niedawno naukowcy. Może być to najprzyjemniejsza z dotychczasowych terapii.
Rozpoczynają się wakacje i sezon urlopowy - to czas swobody, beztroski, wypoczynku i relaksu. Niemniej jednak jest to również czas wielu zagrożeń. Uciążliwe upały, wysiłek fizyczny, nagły stres czy szok temperaturowy po zetknięciu z zimną wodą mogą wywołać zatrzymanie akcji serca.
- Ciemna czekolada zawiera sześciokrotnie więcej chroniących nas przed rakiem antyoksydantów niż jagody, uważane za naturalny produkt najbogatszy w te substancje - twierdzi dr Susan Delaney z Dallas, naukowiec i miłośniczka czekolady. Dodaje, że działanie antyrakowe nie jest jedyną zaletą słodkich tabliczek. Czekolada coraz częściej staje się obiektem zainteresowania naukowców a także specjalistów od przedłużania młodości.
Jak wynika z danych amerykańskiego Narodowego Instytutu Chorób Serca, Płuc i Układu Krwionośnego (National Heart Lung and Blood Institute), w USA co roku notuje się około 400 tysięcy przypadków niewydolności serca. Dolegliwość jest powszechnym, przewlekłym stanem, który powstaje w wyniku nadciśnienia. Może być bardzo kosztownym, problematycznym, a nawet śmiertelnym zagrożeniem.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami