Liczba wyników: 3388
Zmarł znany specjalista z zakresu żywienia, twórca słynnej diety zwaną od jego nazwiska dietą Montignaca. Miał 66 lat.
Nowe badania opublikowane w bieżącym wydaniu BMJ (wcześniej British Medical Journal) wskazuje, że zielone warzywa liściaste mogą znacznie zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Atrakcyjność i pewność siebie, jakie daje nam ładny wygląd i dobre samopoczucie, to czynniki sukcesów w życiu osobistym i zawodowym. Jak je osiągnąć?
Wraz z jesienią dopada nas, jak co roku, znaczne osłabienie. Zarówno fizyczne jak i psychiczne. Nawet najbardziej wytrwali, ostatecznie opadają z sił, czują się pozbawieni chęci do działań. Otaczająca nas przyroda marnieje, a nasz stan zdrowia często jest jej odzwierciedleniem.
Wiemy, że warzywa są dla nas dobre, ale które wiodą tu prym? Według artykułu opublikowanego w prestiżowym American Journal of Clinical Nutrition prawdziwą gwiazdę wśród jarzyn stanowią brokuły. Brokuły pochodzą z Włoch i są częścią rodziny kapustowatych, do której należą też kalafior, kapusta, kapusta chińska zwana również kapustą pak choi, kapusta włoska i brukselka - wszystkie o podobnych korzyściach zdrowotnych.
Uczeni zastanawiali się, dlaczego lepiej wykształceni ludzie mają mniej problemów z demencją. Nowe badania pokazują, że mózgi tych, którzy dłużej się uczyli, efektywniej kompensują uwarunkowania związane z demencją.
Truskawki, czereśnie, brzoskwinie, wiśnie, śliwki, jagody, jabłka, gruszki - lato to ulubiona pora wszystkich amatorów owoców. Dietetycy od lat powtarzają, że są one doskonałym źródłem witamin. Kochamy je za aromat i orzeźwiający, często słodki smak. I zajadamy się nimi przez całe wakacje, zapominając, a może nie wiedząc, że mogą zaszkodzić naszym zębom.
Wydaje się, że propagowanie zdrowego stylu życia - zbilansowanej diety i aktywności fizycznej - to trend popularnym na całym świecie. Okazuje się jednak, że i tu są rebelianci. W Arizonie powstała restauracja Heart AttackGrill, która serwuje baaardzo kaloryczne posiłki.
Co roku około miliona osób wymaga hospitalizacji z powodu zaburzeń pracy mięśnia sercowego, a zgony spowodowane chorobami sercowo - naczyniowymi stanowią prawie połowę wszystkich przypadków śmiertelnych.
Badania medyczne wskazują, że osoby przyjmujące preparaty uzupełniające poziom wapnia w organizmie, mają wyższe ryzyko zawału serca.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami