Liczba wyników: 4859
W najbliższą środę 3 grudnia w krakowskim Kinie Pod Baranami odbędzie się kolejny seans z cotygodniowego, adresowanego do seniorów cyklu Dojrzałe Kino. Tym razem na dojrzałych widzów czeka nagrodzony za scenariusz na festiwalu w Cannes najnowszy film Andrieja Zwiagincewa - "Lewiatan".
Rak płuc, gruczołu krokowego i jelita grubego - to najczęściej słyszane wśrod mężczyzn diagnozy nowotworów złośliwych. To druga przyczyna śmierci Polaków, zaraz po chorobach układu krążenia. Tego typu diagnoza to nie wyrok - wczesne wykrycie nowotworów, w większości przypadków, daje gwarancję całkowitego wyleczenia.
Są smaczne i bardzo zdrowe - oto, dlaczego warto sięgnąć po gruszki.
Jeśli żyjesz w zanieczyszczonym środowisku, falwonoidy w winie i czekoladzie pomogą ochronić twoje serce.
Tłuszcze nasycone wiążą się z szeregiem problemów zdrowotnych, m. in. chorobami serca, ale okazuje się, że nawet zwiększona ich ilość w diecie nie stanowi takiego zagrożenia jak węglowodany.
Angelina Jolie potwierdziła, iż przechodzi na aktorską emeryturę. Gwiazda nie porzuci jednak całkowicie filmowej kariery. 39-latka zamierza teraz skupić się na pracy po drugiej stronie kamery i rozwijać jako reżyser.
Pracownicy służby zdrowia w hrabstwie Livingston w USA odnotowali zwiększoną ilość przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu C. Uważają, że o wiele więcej osób jest nieświadomych zakażenia, szczególnie dotyczyć to może ludzi z pokolenia baby boomers.
Błonnik jest często zapominanym, ale niezbędnym składnikiem diety. Nie każdy zdaje sobie sprawę dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety i jakie mamy z tego korzyści. Polecany przez dietetyków i lekarzy błonnik to prawdziwy wybawca: oczyszcza, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu oraz przyspiesza proces trawienia.
Jest stosowany od czasów starożytnych jako lek i jako przyprawa. Koper włoski (inaczej fenkuł włoski) jest warzywem cenionym za chrupiącą teksturę i świeży smak przypominający nieco anyż. Ma wiele kulinarnych zastosowań - może być spożywany zarówno surowy, jak i gotowany, silnie kojarzy się z grecką i włoską kuchnią, ale ostatnio został rozpowszechniony na całym świecie. Przydaje też ważnych korzyści zdrowotnych, może osłabić ryzyko raka i chorób serca. Zawiera silne antyoksydanty.
Dane Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej wskazują, że więcej niż 70 proc. przypadków zachorowań na cukrzycę typu 2 można opóźnić, a nawet uniknąć ich wystąpienia, jeśli zastosuje się zasady zdrowego stylu życia. Obchodzony dziś Światowy Dzień Cukrzycy może stanowić okazję do refleksji, w jaki sposób wprowadzać zmiany, by nie okazały się one dla nas zbyt gwałtowne. Na to pytanie odpowiada ekspert w dziedzinie leczenia cukrzycy, prof. Magdalena Olszanecka - Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.