Liczba wyników: 12904
Wraz z wiekiem doświadczamy osłabienia sprawności umysłowej i fizycznej, które może nasilić takie dolegliwości, jak choroba Alzheimera. Jak się okazuje, seniorzy, którzy regularnie wykonują ćwiczenia fizyczne, mogą odwrócić oznaki starzenia się mózgu, a taniec daje najsilniejsze efekty.
Suplementy diety mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD), częstej przyczyny utraty wzroku u ludzi starszych. Dane zbierane przez kilka lat pokazały, że luteina i zeaksantyna, nie tylko zmniejszają ryzyko raka płuc, ale są również bardziej skuteczne w zmniejszaniu ryzyka progresji AMD w porównaniu z beta-karotenem.
Terapie łączące muzykę i stymulację rytmu słuchowego (auditory beat stimulation, ABS) skutecznie zmniejszają stany lękowe u części pacjentów.
Codzienne jedzenie chleba, szczególnie pełnoziarnistego, może zapobiegać chorobom układu krążenia.
Ketamina to najszybciej działający środek przeciwdepresyjny, daje efekty już w ciągu kilku godzin, tymczasem na skuteczność innych leków przeciwdepresyjnych trzeba czekać kilka tygodni. Jednakże ketaminę można podawać tylko przez ograniczony czas ze względu na liczne skutki uboczne.
Kołdry obciążeniowe są bezpiecznym i skutecznym sposobem walki z bezsennością. Dzięki ich zastosowaniu u pacjentów z zaburzeniami psychicznymi cierpiących na bezsenność poprawiła się jakość snu i zmniejszyła senność w ciągu dnia.
Trening interwałowy o wysokiej intensywności (high-intensity interval training, HIIT) ma dobry wpływ na mięśnie szkieletowe.
Pacjenci z COVID-19 mają o około 25 proc. zwiększone ryzyko rozwoju zaburzeń psychicznych w ciągu czterech miesięcy po zakażeniu, w porównaniu z osobami, które zmagają się z innymi rodzajami infekcji dróg oddechowych, informują pracownicy Oregon State University.
Żurawina zawiera parę przeciwutleniaczy (flawonoidów), które mają zdolność przeciwdziałania szkodliwym skutkom bakterii Streptococcus mutans powodującym próchnicę zębów.
Sezon grzybowy przed nami, ale warto już się do niego przygotować, choćby merytorycznie. Trzeba pamiętać, że działania kulinarne (gotowanie w wodzie, gotowanie w mikrofalówce, grillowanie, głębokie smażenie) wpływają na bezpośredni skład i właściwości antyoksydacyjnej większości grzybów. Badanie przeprowadzone w Hiszpanii pokazało, że podgrzewanie w kuchence mikrofalowej i grillowanie to najlepsze procesy umożlwiające zachowanie odżywcze cechy grzybów.