Liczba wyników: 12164
Stres psychospołeczny - zwykle wynikający z kłopotów w radzeniu sobie w trudnych warunkach - może się nasilać, prowadząc do wysokiego ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową serca.
Gdy ludzie doświadczają mniej stresu, rzadziej sięgają po niezdrowe jedzenie, takie jak fast food.
Sen i stan zdrowia są ze sobą nierozerwalnie połączone. Nowe badanie przeprowadzone w Brigham and Women's Hospital sprawdza związek między zaburzeniami i niedoborami snu u seniorów a ryzykiem demencji i przedwczesnej śmierci. Okazuje się, że prawdopodobieństwo otępienia jest dwukrotnie wyższe wśród uczestników, którzy deklarowali, że śpią krócej niż pięć godzin w porównaniu z osobami sypiającymi 7-8 godzin w ciągu nocy. Odkryto też związek między zaburzeniami snu i jego niedoborem a ogólnym ryzykiem śmierci.
Wzmacniająca mózg odporność psychiczna, w tym zdolność do przezwyciężenia uporczywej samotności, może zrównoważyć wcześniejszy uszczerbek i obniżyć ryzyko rozwoju demencji w późniejszym życiu. Ci, którzy pozbyli się osamotnienia, byli lepiej chronieni poznawczo niż ci, którzy nigdy nie czuli się samotni.
Choroba Alzheimera postępuje szybciej u kobiet niż u mężczyzn. Według badaczy z Uniwersytetu w Lund w Szwecji, wynika to z tego, że białka tau, odpowiadające za rozwój choroby, gromadzą się szybciej u kobiet właśnie.
To, jak o siebie dbamy, ma wpływ nie tylko na nas samych, ale i na nasze dzieci, wnuki i kolejne pokolenia. Dziecko, którego babcia paliła, gdy była w ciąży z jego matką, ma dwukrotnie większe ryzyko zachorowania na astmę niż wnuki niepalących babć.
Popularny lek przeciwbiegunkowy, loperamid, może być stosowany do wywoływania śmierci komórek w liniach komórkowych glejaka. Teraz rozszyfrowano mechanizm tego działania i jest szansa na nowe strategie leczenia.
Sproszkowane kakao podawane myszom karmionym produktami wysokotłuszczowymi pomogło osłabić choroby wątroby u tych gryzoni.
Oczekiwana długość życia zależy nie tylko od tradycyjnych czynników ryzyka związanych ze stylem życia, ale także od elementów związanych z jakością życia, takich jak silny stres.
Pandemia sprawiła, że musieliśmy zrezygnować z przyjemności jedzenia „na mieście", co dla branży gastronomicznej jest fatalną wiadomością, ale może mieć też pewne pozytywne skutki - okazuje się, że domowe jedzenie sprzyja zdrowiu, a częste spożywanie posiłków poza domem jest związane ze zwiększonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami