Liczba wyników: 7801
Jedne kobiety przychodzą do gabinetu z kilkoma dodatkowymi włosami, innym nawet bujne owłosienie w miejscach typowych dla mężczyzn w ogóle nie przeszkadza. Kiedy hirsutyzm, czyli nadmierne owłosienie, kwalifikuje się do leczenia? Co współczesna medycyna jest w stanie zaproponować w tym względzie kobietom?
Ponad 70% Polaków nie wie jak rozpoznać zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych (tzw. tłuszczów trans, TFA) w produktach. Jako główny powód, podają brak informacji o ich zawartości na etykietach (43%). Rzeczywiście, obowiązujące przepisy nie pozwalają na podawanie ilości TFA na etykiecie produktów, nie ograniczają również ich zawartości w żywności. Jak zatem unikać tłuszczów trans w diecie i dlaczego warto?
Osoby w starszym wieku, które muszą poddawać się dializom, wykazują wyższe ryzyko demencji.
Witamina D jest niezbędna dla funkcjonowania ludzkiego organizmu, więc jej niedobory moga dość szybko o sobie znać. Trzeba jednak wiedzieć, jakie konkretnie symptomy oznaczają możliwe braki tej witaminy - oto te najbardziej charakterystyczne.
Nowe irlandzkie badania pokazują, że nadmiar trzewnej tkanki tłuszczowej, czyli tzw. otyłość brzuszna, wiąże się z osłabieniem zdolności poznawczych ludzi po sześćdziesiątce.
Warto zadbać o zdrowie serca i naczyń krwionośnych nie tylko dlatego, że ich zaburzenia odpowiadają za największą ilość zgonów, ale także mają wpływ na jakość sędziwych lat życia. Im zdrowszy jest układ sercowo-naczyniowy, tym mniejsze ryzyko demencji.
Osoby, które miały udar mózgu, są dwukrotnie bardziej narażone na rozwój demencji w porównaniu do pozostałych.
Nie jest za późno na zmianę stylu życia na zdrowszy - korzyści z takich modyfikacji można zyskać w każdym wieku. Okazuje się, że seniorzy, którzy decydują się na stosowanie diety śródziemnomorskiej, mogą liczyć na dłuższe życie.
Aż 94% Polaków deklaruje, że oddawanie długów jest zawsze obowiązkiem moralnym – wynika z raportu Moralność finansowa Polaków, wykonanego z inicjatywy Konferencji Przedsiębiorstw Finansowych. To bardzo pozytywne wskazanie nie opisuje jednak polskiej rzeczywistości w relacjach finansowych. W codziennych sytuacjach życiowych, związanych z finansami osobistymi, przeciętny Polak traktuje bowiem etyczne standardy bardzo wybiórczo.
Właściwe odżywienie pacjenta znacznie skraca czas pobytu w szpitalu, a dzięki lepszej kondycji chorego rzadziej dochodzi do powikłań, których leczenie często jest o wiele droższe, niż leczenie choroby pierwotnej. W przypadku wdrożenia leczenia żywieniowego w warunkach domowych efektywność kosztowa dodatkowo wzrasta - procedura ta jest tańsza nawet o 70-80% względem opieki w szpitalu. Świadczenie jest w pełni refundowane – od gotowych diet poprzez szkolenie z zasad żywienia i ustawienie programu żywienia przez wyspecjalizowany personel, aż po cały potrzebny sprzęt.