Liczba wyników: 9084
Nadmiar fruktozy w diecie może osłabić układ odpornościowy.
Zdrowy sen odgrywa kluczową rolę w regulacji rytmu dobowego w mózgu, co ma wpływ na pracę mózgu i nasze emocjonalne samopoczucie.
Jedzenie tłustych ryb zwiększa ilość i wielkość cząstek HDL (tzw. dobrego cholesterolu) u osób z upośledzonym metabolizmem glukozy, mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Takie zmiany są korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Osoby, które przeszły infekcję SARS-CoV-2, wirusem wywołującym COVID-19, wydają się być dobrze chronione przed ponownym zakażeniem, przynajmniej przez kilka miesięcy.
Jeden z podtypów astmy u dorosłych może powodować większą podatność na grypę i wywoływać niebezpieczne mutacje tej choroby.
Życie na terenach położonych na wyższych szerokościach geograficznych, czyli tam, gdzie zwykle światła słonecznego jest mniej, oznacza wyższą częstotliwość występowania zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych (obsessive compulsive disorder, OCD).
Siwe włosy mają związek ze zwiększonym ryzykiem chorób serca u mężczyzn.
W dzisiejszym świecie wygląd ciała może mieć silny wpływ na nasze wybory i zachowania, szczególnie te związane z dietą. Taki obraz jest czasem kształtowany lub zniekształcany przez wiele czynników, w tym obrazy z mediów, relacje, a nawet nasze nastroje. Jak mówią uczeni z Uniwersytetu Stanowego Florydy jeden, siłą napędową chęci, by przejść na dietę może być atrakcyjność partnera.
Im więcej warzyw i owoców w diecie, tym lepiej. Produkty te zawierają bowiem polifenole, związki, które mogą przedłużyć nam życie.
Bycie mężczyzną, nadwaga, palenie papierosów i depresja przyczyniają się do szybszego biologicznego starzenia się, czytamy w eLife.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami