Liczba wyników: 3337
Widoczne od lat zainteresowanie zdrową żywnością przyczyniło się do powrotu na nasze stoły orkiszu. Po latach zapomnienia ponownie możemy spróbować dań, przygotowywanych na bazie mąki, z której czerpali siłę rzymscy gladiatorzy.
W XXI wieku otyłość dosięga coraz więcej ludzi nie tylko za oceanem, ale także w Europie i Polsce. Ci, którzy choć raz rozpoczynali walkę ze zbędnymi kilogramami wiedzą jak wiele jest metod pozbycia się niechcianego tłuszczyku. Dietetycy alarmują: przy pomocy łyżki i widelca kopiemy sobie grób.
Jajka w różnej postaci to klasyczne „danie" śniadaniowe. Najnowsze badania potwierdzają jego dobroczynne, dietetyczne właściwości. Okazuje się, że serwowanie jaj na poranny posiłek zapobiegnie odczuwaniu głodu do obiadu.
W walce z nadwagą Brytyjki polegają na chirurgach plastycznych, zaś Polki stawiają przede wszystkim na dietę i ćwiczenia.
Powszechne powiedzenie „w zdrowym ciele zdrowy duch" wiosną nabiera szczególnego znaczenia. Dlaczego? Bo najczęściej wraz z pierwszymi słonecznymi dniami postanawiamy oczyścić swój organizm z zimowych toksyn, a nastrój z niepotrzebnej chandry.
Jak wynika z nowych badań, kobiety w średnim wieku powinny ćwiczyć godzinę dziennie, jeśli chcą utrzymać swoja wagę. Natomiast w przypadku, gdy pragną efektywnie zrzucić parę kilo, czas ćwiczeń musi być wydłużony.
Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 zaliczają się do NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich wpływ na organizm człowieka jest nie oceniony: wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego, mają działanie antydepresyjne, ułatwiają odchudzanie, łagodzą dolegliwości premenstruacyjne oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Cukrzyca nie musi być jednak dla nas wyrokiem - przy zachowaniu właściwych zasad można wciąż cieszyć się życiem. Menu bogate w witaminy i mikroelementy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podstawową metodą walki z cukrzycą typu 2 jest właśnie stosowanie zbilansowanej, dostosowanej do potrzeb pacjenta diety (prawidłowe odżywianie wspiera też leczenie cukrzycy typu 1).
Stres nie służy zdrowiu. Pogarsza stan naszej cery. Skórę w stresie poznamy po jej nienajlepszej kondycji. Jest poszarzała, widocznie brakuje jej energii, traci "świeżość", witalność. Do tego dochodzi spadek jędrności - uwidaczniają się drobne zmarszczki, a cera staje się papierowa. Stres skóry to również niejednolity koloryt i przebarwienia, a także niedoskonałości.
Zewsząd jesteśmy zachęcani, aby ze względu na nasze zdrowie jeść więcej warzyw. Czy jednak będziemy mniej narażeni na różne rodzaje nowotworu jeśli zupełnie zrezygnujemy z mięsa?