Liczba wyników: 12904
Połączenie obniżenia poziomu androgenów oraz radioterapii prostaty i węzłów chłonnych miednicy sprawiło, że niemal 90 proc. pacjentów z rakiem prostaty przeżyło co najmniej pięć lat.
Dobre dla serca są nie tylko brokuły, cebula czy marchew, ale i odmiana rzodkiewki japońskiej. Według dietetyków związki znajdujące się w uzyskującej znaczne rozmiary Sakurajima daikon mogą pomóc w ochronie naczyń wieńcowych i potencjalnie zapobiegać chorobom serca oraz udarom.
Kawa przygotowywana w ekspresach do kawy, szczególnie ta z kapsułek, zawiera więcej furanu - toksycznego, rakotwórczego związku - niż ta wytwarzana w tradycyjnych ekspresach przelewowych. Poziomy tej substancji ciągle jednak mieszczą się w bezpiecznych dla zdrowia granicach, mówią uczeni z Uniwersytetu w Barcelonie.
Osoby, które modlą się, gdy doświadczają problemów, znajdują pocieszenie. Ze statystyk wynika, że 75 procent Amerykanów, którzy modlą się co tydzień, robią to, aby poradzić sobie z negatywnymi sytuacjami i emocjami - chorobami, smutkiem, traumą czy gniewem.
„Leczenie" gorącą wodą może pomóc osłabić stan zapalny i poprawić poziom cukru we krwi (glukozy) u osób, które nie są w stanie spełniać zaleceń dotyczących poziomu aktywności fizycznej.
Statyny określa się mianem cudownego leku; od czasu ich zatwierdzenia w latach 80-tych są przepisywane dziesiątkom milionów ludzi, by zapobiegać zawałowi serca i udarowi mózgu. Jak się okazuje jednak, leki te mogą przydawać dodatkowych korzyści, w tym tych związanych ze zdrowiem psychicznym. Teraz okazało się, że mają wpływ na ryzyko depresji.
Codziennie zjadamy, nie przyznając się do tego, równowartość trzech dodatkowych cheeseburgerów McDonald's - niezależnie od talii.
Otyłe osoby, którym udało się schudnąć dzięki operacji bariatrycznej, mają o 32 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka i o 48 proc. niższe ryzyko zgonu z powodu raka w porównaniu z ludźmi z otyłością, którzy nie poddali się takiemu zabiegowi.
Odpowiedni poziom witaminy D jest korzystny zarówno w zapobieganiu nowotworom, jak i w prognozowaniu możliwości rozwoju kilku form raka.
Smażenie nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków. Prowadzi do powstania aldehydów, które uważa się za związane z pewnymi chorobami neurodegeneracyjnymi i kilkoma formami raka. Te toksyczne związki tworzą się w olejach, takich jak olej słonecznikowy, po podgrzaniu do temperatury do smażenia.