Liczba wyników: 5541
Biały ryż, przez wiele osób, kojarzony jest jako jego najmniej wartościowa odmiana. Tej tezie zaprzecza ryż parboiled. Poddawanie go obróbce termicznej czyli procesowi nawilżania pod wysokim ciśnieniem sprawia bowiem, że witaminy i minerały znajdujące się w łupinie ziarna przechodzą do jego wnętrza. Po ugotowaniu ryż parboiled pozostaje lekki i sypki, co czyni go znakomitym dodatkiem do wielu potraw, mięs oraz deserów.
Z badań, które trwały ponad 30 lat wynika, że osoby z lepszą sprawnością serca i płuc miały niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Ta płynna tkanka spełnia wiele funkcji. Główna, to przenoszenie tlenu i różnych substancji odżywczych do tkanek. Ale tych funkcji jest więcej i wpływają one na cały organizm. Dlatego kiedy krew zaczyna chorować, nie ma w nas takiego zakątka, który pozostałby zdrowy. Istnieje nawet specjalna dziedzina medycyny, zajmująca się krwią i jej chorobami - to hematologia. O zdrowiu krwi mówi dr n. med. Piotr Boguradzki z Katedry i Kliniki Hematologii, Onkologii i Chorób wewnętrznych WUM w Warszawie.
Zachorowalność na cukrzycę ma globalny wymiar. Licza chorych ciagle rośnie i jeśli nic się nie zmieni, zarówno pacjenci, jak gospodarka znajdą się w obliczu kryzysu.
Zanieczyszczenie powietrza zwiększa ryzyko chorób serca. Istnieje związek np. między zanieczyszczeniem środowiska i poziomem cholesterolu w organizmie.
Zielone mięso, mleko matki ziemi, żywność jutra… tak nazywana jest spirulina – zielona, mikroskopijna alga, posiadająca więcej wartości odżywczych niż jakikolwiek inny produkt żywnościowy. Jej wartości prozdrowotnych nie sposób przecenić, dlatego warto poznać ją bliżej i na stałe włączyć do diety.
Wykorzystajmy szansę, jaką daje ładna pogoda i ruszmy się już dziś. Wiosenne zalecenia są proste i łatwe do wprowadzenia dla każdego, kto chce zrzucić „nadbagaż” albo nabrać energii zanim nadejdą prawdziwe upały. Jak rozpocząć aktywność fizyczną na wiosnę i ile kalorii możemy w ten sposób spalić?
Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.
W tegorocznej edycji „Tygodnia Walki z Chorobami Tarczycy” tematem przewodnim są zaburzenia funkcjonowania tego organu u dzieci. Na stronie kampanii można od dziś wykonać test wiedzy dotyczący chorób tarczycy u dzieci i niemowląt. W edukacji zarówno starszych jak i młodszych wykorzystane zostały rysunkowe postaci motylków – Hyper i Hypo. Patronat nad kampanią objęły Polskie Towarzystwo Endokrynologiczne i Polskie Towarzystwo Tyreologiczne.
„Czy to właściwe miejsce dla mojej mamy/taty? Czy żona/mąż będzie się dobrze czuł w nowym miejscu?” – to częste pytania towarzyszące osobom powierzającym opiekę nad chorym bliskim placówce opiekuńczej. Wybierając takie miejsce należy przeanalizować wszystkie aspekty, które mogą wpłynąć na komfort i bezpieczeństwo pobytu. Na co zwrócić uwagę przy wyborze ośrodka, który ma przedłużyć lub przywrócić sprawność seniora?