Liczba wyników: 3655
Amerykańscy badacze odkryli, że kobiety, które regularnie ćwiczą, mogą być mniej narażone na rozwój łuszczycy.
Od dawna wiadomo, że spożywanie zbyt wiele produktów zawierających „złe" tłuszcze, tj. tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, nie jest zdrowe dla serca. Okazuje się jednak, że jeden ze składników tego rodzaju zagraża także funkcjonowaniu pamięci.
Ekstrakt z chińskiego zioła kudzu znacznie zmniejsza chęć sięgnięcia o napoje wyskokowe i może być przydatny w leczeniu alkoholizmu oraz ograniczania upijania się, wynika z nowego badania przeprowadzonego przez uczonych z McLean Hospital i Harvard Medical School.
Tarczyca to bardzo ważny, a często niedoceniany narząd ludzkiego ciała. Zmiany chorobowe w funkcjonowaniu tego gruczołu istotnie zaburzają nasze zdrowie, samopoczucie i jakość życia.
Trwa III edycja ogólnopolskiej kampanii społecznej „Policzmy się”. Celem akcji jest zmiana wyobrażenia na temat choroby nowotworowej poprzez pokazywanie przykładów osób, które wygrały walkę z rakiem oraz zbudowanie społeczności wspierającej osoby chorujące na raka, a także ich rodziny i bliskich. Poprzez silną, solidaryzującą się ze sobą wspólnotę ma pozytywnie zagrzewać do walki z nowotworem i dodaje odwagi.
Jeśli twój sąsiad nie ma szczekającego w nocy psa, a szum miasta nie dociera do wnętrza mieszkania, a mimo wszystko budzisz się w nocy i nie możesz zasnąć, u podłoża kłopotów ze snem może leżeć medyczna przyczyna.
Witaminy i minerały pełnią kluczową rolę w ludzkim organizmie. W przypadku tarczycy, której hormony są konieczne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania człowieka, jod jest niezbędny w syntezie hormonów tego gruczołu. Z kolei witamina D chroni wiele narządów, w tym także tarczycę.
Rak gruczołu krokowego nadal zaliczany jest do najczęściej (zaraz po raku płuca) diagnozowanego nowotworu wśród mężczyzn. Aktualnie, rocznie diagnozuje się go u ponad 9 tys. Polaków. Tylko nieustająca popularyzacja wiedzy na temat choroby, edukacja na temat jej pierwszych objawów, przestrzeganie zaleceń lekarza oraz gotowość mówienia o swojej chorobie z najbliższymi może poprawiać obecną sytuację epidemiologiczną.
Nowe badania sugerują, że spożywanie pokarmów, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak ryby, kurczak i orzechy, może być związane z niższym poziomem we krwi białka związanego z chorobą Alzheimera i problemami z pamięcią.
Nowe badania dają kolejny powód do tego, by zachęcać młodych do dłuższego pozostania w szkole, a starszych do realizacji idei kształcenia ustawicznego - odkryto, że dłuższa edukacja jest związana z dłuższym życiem.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami