Liczba wyników: 12351
Przekonanie, że dobre samopoczucie może być dobre dla zdrowia, nie jest nowe, postanowiono jednak naukowo sprawdzić, na ile można je uznać za uprawomocnione. Przejrzano wyniki badań dotyczącego tego, jak pozytywne emocje mogą wpływać na wyniki zdrowotne w późniejszym okresie.
Odkryto nową grupę białek, których zniszczenie jest szansą dla osób zmagających się z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera, Parkinsona i Lou Gehriga.
Więcej sfermentowanych produktów sojowych, takich jak miso (tradycyjna japońska pasta) i natto (tradycyjna potrawa z soi), wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią japońscy uczeni.
Uczeni z Uniwersytetu Otago mają nadzieję, że proste badanie wzroku pozwoli na zdiagnozowanie najwcześniejszych stadiów "chorób wieku podeszłego" przed wejściem przez pacjentów w seniorski wiek.
Wiadomo już, że suszone śliwki są dobre dla jelit, ale nowe badania z Penn State sugerują, że owoce te być też korzystne dla zdrowia kości.
Już niewielkie ilości alkoholu zwiększają ryzyko sercowo-naczyniowe.
Aktywni fizycznie seniorzy mogą uchronić się przed skutkami uszkodzenia obszarów mózgu, które mogą wpływać na ich zdolności ruchowe.
Niektóre objawy oddechowe mogą być wskaźnikiem przedwczesnej śmierci u osób starszych.
90 minut ćwiczeń o umiarkowanej intensywności tu po szczepionce przeciw grypie lub COVID-19 może przydać dodatkowego wzmocnienia odporności.
Nawet umiarkowana otyłość może skrócić życie o całe lata, pokazała analiza stanu zdrowia miliona ludzi.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami