Liczba wyników: 5036
Nie od dzisiaj wiadomo, że herbata niejedno ma imię – a w zasadzie kolor i smak. Pomimo wykorzystywania tych samych liści przy produkcji zielonej i czarnej odmiany tego napoju, obydwa otrzymywane napary zasadniczo różnią się zarówno intensywnością aromatu oraz barwą. Co jest tego przyczyną?
Zimą i wiosną często narzekamy na brak energii. Organizm stara się sprostać naszym wahaniom nastroju i w związku z tym często traci mnóstwo składników odżywczych i wspomnianej energii. Jak poradzić sobie z utratą witamin i minerałów? Z pomocą przychodzą pożywne, zdrowe i przede wszystkim pełne cennych wartości odżywczych orzechy.
Spokój może nas uratować. Przynajmniej przed demencją. Poza tym potrzebne są jeszcze dobre relacje z innymi ludźmi. Dzięki temu ma się mniejsze szanse na rozwój otępienia.
Rzecznik Praw Obywatelskich w wystąpieniu skierowanym do Prezydenta RP zwrócił się z prośbą o rozważenie zainicjowania odpowiednich zmian legislacyjnych, w tym możliwości zmiany Konstytucji, która w obecnym brzmieniu pozbawia osoby ubezwłasnowolnione praw wyborczych.
Używanie aparatu słuchowego staje się coraz powszechniejsze. Nie ma się co dziwić. Niedosłyszenie staje się naszą chorobą cywilizacyjną. Wyniki najnowszego Narodowego Testu Słuchu wskazują, że problem ze słuchem ma aż 74% osób powyżej 60 roku życia.
W tym roku nieco wcześniej rozpoczął się epidemiczny szczyt zachorowań na grypę. Od początku września w całej Polsce na grypę lub choroby grypopodobne zachorowało 1 996 815 osób, a hospitalizacji wymagało 6 223 z nich. Eksperci Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Grypy apelują, aby nie lekceważyć żadnych objawów, ponieważ grypa niesie za sobą możliwość wystąpienia groźnych dla życia powikłań pochorobowych.
Mała, niepozorna garść nasion kryje w sobie moc składników mineralnych oraz witamin. Poza wartościami odżywczymi, niewątpliwą zaletą tych „maleństw” jest fakt, że można je z łatwością włączyć do codziennej diety. Oto cztery nasiona, które warto chrupać na co dzień.
Stosowany u chorych na raka lek beksaroten mógłby być używany także w celu ochrony przed chorobą Alzheimera.
Warto używać oliwy z oliwek - zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi aż o 68 procent.
Jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni orientalnej jest bobik. Jest to odmiana naszego polskiego bobu, różni się jednak wyglądem. Posiada smuklejszy pokrój, jego łodyga jest wyższa, liście są dłuższe, a nasiona występują w czerwonym oraz brunatnym kolorze. Bobik jest rośliną, która pochodzi z Azji Wschodniej. Z powodu dużej ilości białka nazywany jest „mięsem ubogich”.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia