Liczba wyników: 3293
Katar, chrypka i przeziębienia najczęściej nękają nas w okresie jesienno-zimowym. Wychłodzenie ciała sprawia, że nasz układ odpornościowy staje się słabszy, mniej odporny na atak wirusów i bakterii. Dlaczego? Ponieważ pod wpływem zimna naczynka krwionośne się zwężają. Długotrwały skurcz, trwający dłużej, niż to niezbędne do ochrony przed utratą ciepła, powoduje ich niedokrwienie.
Depresja zwiększa ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych, w tym również wystąpienia zawału. Ryzyko rozwoju choroby serca u pacjentów z depresją jest blisko dwa razy większe niż u osób zdrowych. Dbając o dobrą kondycję psychiczną, dbasz o sprawność serca.
Stosowanie diety bogatej w węglowodany powoduje niemal natychmiastowe zmiany we florze jelit myszy, a modyfikacje te sprawiają, że zwierzęta stają się otyłe.
Ciągły pośpiech, niezdrowa dieta, stres to tylko niektóre przyczyny nadciśnienia tętniczego. Z powodu braku czasu często nie przywiązujemy uwagi do spożywanego jedzenia, a to wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie.
Zdrowe, lśniące włosy oraz zadbane, wypielęgnowane paznokcie to najlepsza wizytówka pięknej kobiety. Co jednak, jeśli twojej czuprynie daleko do ideału, a płytki paznokci aż krzyczą o odrobinę uwagi? Ważnymi składnikami, szczególnie jesienne- zimową porą, są m. in. skrzyp, pokrzywa i cynk.
Według statystyki na całym świecie na demencję cierpi 24 miliony ludzi. Szacuje się jednak, że w związku ze starzeniem się wielu społeczeństw, liczba ta wzrośnie do 84 milionów do 2040 roku. Eksperci w krajach rozwiniętych i rozwijających się przestrzegają przed prawdziwą „epidemią" różnych form otępienia i wynikających z niej problemów - psychologicznych, społecznych, ekonomicznych. Nie ma co jednak czekać na szeroko zakrojoną profilaktykę promowaną przez władze. Od nas samych wiele zależy. Poniżej przedstawiamy rady ekspertów AARP (American Association of Retired Persons, Amerykańskie Stowarzyszenie Emerytów).
Minister zdrowia Ewa Kopacz uspakaja twierdząc, że nie ma dla Polaków niebezpieczeństwa w związku z epidemią grypy na Ukrainie. Mimo to, wszystkie stacje radiowe i telewizyjne zaczęły kampanię informacyjną na temat grypy, także tej wywoływanej A/H1N1, sytuacji na Ukrainie i ilości zachorowań w Polsce. Co możemy zrobić na własną rękę, by nie dać się przeziębieniom i grypie? Na pewno wzmocnić układ odpornościowy.
Zima nie jest ulubiona porą naszej skóry. Mróz, silny wiatr i ciągłe zmiany temperatury mogą spowodować wysuszenie, pękanie, uczucie ściągnięcia, zaczerwienienia, podrażnienia. Aura nie jest jednak wszechwładna, możemy obronić się przed wspomnianymi dolegliwościami dzięki odpowiedniej pielęgnacji.
Ludzie, którzy chętnie umieszczają w swoim menu znaczne ilości przetworzonej żywności, częściej zapadają na depresję, wynika z badań, których wyniki opublikowano w magazynie „British Journal of Psychiatry". Jak się okazuje, warto zrewidować swoją dietę, sięgnąć po warzywa, owoce, śródziemnomorskie specjały - takie jedzenie bowiem poprawia humor. Fast food zaś może zwiększyć ryzyko depresyjnych nastrojów.
Proces starzenia się jest nieunikniony, ale to nie oznacza, że nic nie możemy zrobić. Mamy „moc" powstrzymywania spustoszenia, jakie może uczynić czas w naszym umyśle. Jednym z najlepszych sposobów na utrzymanie mentalnych możliwości na zadowalającym stopniu jest ćwiczenie swojego umysłu, radzą eksperci z AARP (American Association of Retired Persons, Amerykańskie Stowarzyszenie Emerytów). Oto kolejne wskazówki ekspertów:
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami