Liczba wyników: 5469
Każdemu z nas zapewne nie raz zdarzyło się zatrzymać nad kartą dań w restauracji przez dłuższą chwilę, w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, co kryje się pod wyjątkowo dla nas brzmiącą nazwą potrawy. W takich momentach, z jednej strony odczuwamy ciekawość, ale z drugiej obawę: jak się tę nazwę wymawia? Czym to się je? A jak to smakuje? Te i inne pytania budzić mogą w nas wątpliwości, ale do zdobycia na nie odpowiedzi przygotować się możemy znacznie wcześniej, dokładnie sprawdzając co kryje się pod nazwami dań o obcojęzycznym brzmieniu.
Korzystna koniunktura i bardzo wysoki wzrost gospodarczy notowane pod koniec 2015 roku pozytywnie odbiły się na sytuacji finansowej polskich firm. W I kwartale tego roku kontrahenci płacili bardziej terminowo, a w portfelach przybyło pieniędzy. Przedsiębiorcy z większym optymizmem patrzą też w przyszłość. Pojawiają się jednak sygnały mogące świadczyć o tym, że trwająca od kilku kwartałów hossa będzie powoli hamować.
Tradycyjne potrawy przyrządzane na grillu, jak np. kiełbaska czy karkówka, chociaż kuszą nas aromatem i smakiem, to mogą odstraszać ilością kalorii. Nie musi tak być, jeśli skorzystamy z przepisów przygotowanych przez dietetyka. Dzięki nim nawet burgery czy szaszłyki będą smaczne i zdecydowanie mniej kaloryczne.
Placówki medyczne nie przykładają wystarczającej wagi do prawidłowego prowadzenia dokumentacji medycznej pacjentów, choć są to dokumenty wpływające na przebieg leczenia, postępowania sądowe czy rozliczenia z NFZ – zarzuca Najwyższa Izba Kontroli. Największy bałagan panuje w przychodniach. W kartach pacjentów brakuje ważnych informacji na temat przebytych chorób, pobytów w szpitalu, czy chorób przewlekłych. Nieco lepiej sytuacja wyglądała w szpitalach, ale tam z kolei problemem jest zróżnicowana częstotliwość dokonywanych wpisów, wadliwa korekta błędów i brak prawidłowej autoryzacji wpisów. Przyczyna? Brak czasu oraz nienależyta staranność personelu.
12 maja obchodzimy Europejski Dzień Walki z Czerniakiem. Czerniak jest najbardziej niebezpiecznym nowotworem skóry. Według danych z Krajowego Rejestru Nowotworów w 2010 roku czerniaka rozpoznano u 1200 mężczyzn i 1350 kobiet, a z jego powodu zmarło w Polsce 1191 osób. Śmiertelność w Polsce z powodu tego nowotworu jest o 20 procent wyższa niż w Europie, a przecież wcześnie wykryty jest całkowicie wyleczalny.
Jak sztuka może pomóc w diagnozie problemów i leczeniu zaburzeń? Grupa seniorek z Dolnośląskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku działającego przy Dolnośląskiej Szkole Wyższej oraz mieszkanki schroniska im. św. Brata Alberta we Wrocławiu wzięły udział w warsztacie arteterapeutycznym. Uczestniczki poprzez sztukę mogły opowiedzieć m.in. o problemie i zjawisku starzenia się. Spotkanie zorganizowane zostało z inicjatywy studentki DSW przy wsparciu pracowników Wydziału Nauk Pedagogicznych.
Wśród najpowszechniejszych czynników ryzyka rozwoju demencji są: wiek, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie i uwarunkowania genetyczne. Odkryto też kilka kilka nietypowych uwarunkowań otępienia.
Rozwój zapalenia jelita grubego i raka jelita grubego może być zwiazany z niedostateczną ilością cukrów o nazwie O-glikany.
Od Litwy po Portugalię, przez Danię, Mołdawię, Polskę oraz w kilkunastu innych europejskich krajach temat szczepień ochronnych wciąż pozostaje niezwykle aktualny. W dniach 24-30 kwietnia na kontynencie obchodzono Europejski Tydzień Szczepień, ustanowiony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), podczas którego odbywał się szereg konferencji, spotkań i kampanii promujących dobrodziejstwo jakim są szczepionki. Działania te wspiera także akcja informacyjno – edukacyjna Zaszczep się wiedzą.
Niemal 90 proc. prywatnych domów opieki w umowach z klientami stosuje niedozwolone postanowienia. UOKiK sprawdził wzorce umów stosowane w prywatnych domach opieki. Kontrola prowadzona była w całym kraju i objęła niemal 40 proc. spośród wszystkich placówek tego typu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami