Liczba wyników: 11969
Znajdujący się w winie związek o nazwie resweratrol może sprzyjać zmniejszeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Posiadanie zwierzaka, takiego jak pies lub kot, szczególnie przez dłuższy okres (co najmniej pięć lat) może wiązać się z wolniejszym osłabianiem się funkcji poznawczych u osób starszych.
Pamiętaj o jabłkach i gruszkach podczas zakupów - jedzenie większej ilości owoców i warzyw z białym miąższem może chronić przed udarem.
Parkinsonizm to określenie na grupę schorzeń neurologicznych, które wywołują problemy z poruszaniem się, w tym drżenie kończyn, spowolnienie ruchu i sztywność. Wśród nich choroba Parkinsona jest jedną z najpowszechniejszych. Jak odkryli medycy, starsze osoby zażywające statyny mają niższe ryzyko rozwoju parkinsonizmu w późniejszym wieku w porównaniu z seniorami, którzy nie stosują wspomnianych leków.
Zastąpienie soli kuchennej przyprawami o niższej zawartości sodu (np. solą potasową) obniża ryzyko udaru u osób z nadciśnieniem lub wcześniejszym udarem.
Podczas pandemii COVID-19 dystans społeczny był jednym z narzędzi ograniczania rozprzestrzeniania się choroby. Jednak nowe dane pokazują jednoczesny wzrost ryzyka chorób serca o 27 proc. u kobiet po menopauzie, które zmagają się z izolacją społeczną i samotnością.
Jedzenie jagód może sprzyjać zdrowemu starzeniu się.
Wysiłek fizyczny może przerwać błędne koło stanu zapalnego wywołanego długotrwałym COVID-19, które może prowadzić do rozwoju cukrzycy i depresji kilka miesięcy po pozbyciu się wirusa.
Starzenie się samo w sobie nie wiąże się nieuchronnie z pogorszeniem nastroju i jakości życia - mówią psycholodzy.
Kilkanaście probiotyków może być pomocnych w walce z objawami depresji.