Liczba wyników: 12908
Fermentacja błonnika pokarmowego w jelitach może chronić przed alergicznymi chorobami skóry.
Wiele osób doświadcza drętwienia, mrowienia i bólu stóp bez znanej przyczyny. To neuropatia małych włókien, który może skutkować osłabieniem i problemami z równowagą. W licznych przypadkach ludzie zmagają się zarówno z neuropatią małych, jak i dużych włókien.
Połączenie obniżenia poziomu androgenów oraz radioterapii prostaty i węzłów chłonnych miednicy sprawiło, że niemal 90 proc. pacjentów z rakiem prostaty przeżyło co najmniej pięć lat.
Serwuj sobie szpinak w postaci koktajlu lub soku - to najlepszy sposób na dostarczenie sobie silnego przeciwutleniacza luteiny, mówią eksperci z Uniwersytetu Linköping w Szwecji.
W przypadku osób, które zaszczepiły się przynajmniej jedną szczepionkę przeciwko grypie, ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera w ciągu czterech lat było o 40 proc. niższe niż u nieszczepionych rówieśników.
Jedzenie co najmniej dwóch porcji awokado tygodniowo wiązało się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a zastąpienie tym owocem niektórych produktów zawierających tłuszcz, takich jak masło, ser lub przetworzone mięso, miało związek z niższym ryzykiem wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Gdy wkraczamy w wiek emerytalny, większość z nas nie już tak bystra mentalnie jak kiedyś. Według eksperta z University of Alberta jednak znacząca część ludzi ma zdolność odwrócenia osłabienia umysłowego, które towarzyszą starzeniu się.
Aż 20 procent światowej populacji wykonuje pracę zmianową. Ich odmienny cykl snu i czuwania zwiększa ryzyko różnych zaburzeń zdrowotnych, w tym cukrzycy, zawałów serca, raka i udarów.
Kobiety w średnim wieku z niskim poziomem estrogenów i progesteronu częściej chrapią i mają objawy obturacyjnego bezdechu sennego.
Podobnie jak wino, piwo może przydać korzyści zdrowotnych, jeśli jest spożywane z umiarem. Piwa bezalkoholowe stały się ostatnio bardzo popularne, czy są jednak równie zdrowe? Jak się okazuje, mężczyźni, którzy codziennie serwowali sobie jeden alkoholowy lub bezalkoholowy lager, mieli bardziej zróżnicowany zestaw drobnoustrojów jelitowych, a to może zmniejszyć ryzyko niektórych chorób.