Liczba wyników: 4284
Składniki odżywcze zawarte w ciemnej czekoladzie mogą być pomocne w walce z chorobami serca.
Nauka języków bywa trudna i staje się wyzwaniem zarówno dla młodzieży szkolnej, studentów, jak i ludzi dorosłych. Jednak dziś, w dobie podróżowania i mobilności, nawet osoby starsze muszą często od początku nauczyć się mówić w obcym języku. Istnieje szereg technik, które mogą ułatwić proces nauczania, a co więcej – uczynić go skutecznym i… zabawnym. Prezentujemy kilka z nich.
Amerykańscy naukowcy opracowali badanie krwi, które pomoże przewidzieć z dokładnością do 90 proc. rozwój choroby Alzheimera w okresie trzech lat.
Jak wynika z amerykańskiego rocznego raportu, w 2010 roku choroba Alzheimera spowodowała śmierć znacznie większej ilości osób niż się spodziewano. Demencja może być nawet trzecią najczęstszą przyczyną śmierci w USA.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organisation, WHO) pisze, że spożywana codziennie ilość cukru powinna być zmniejszona o połowę, by można było zintensyfikować walkę z powszechnymi problemami zdrowia publicznego, takimi jak otyłość i próchnica.
Tylko 12 procent Polaków, przygotowując posiłek zwraca uwagę na zawartość w nim kwasów omega-3, ale ponad 80 procent badanych na świadomość korzyści płynących z ich spożywania – wynika z badania przeprowadzonego przez GFK Polonia w 2013 roku. Polacy nie do końca wiedzą jednak, jakie oleje zawierają najwięcej kwasów omega-3.
Otyłość kiedyś była traktowana wyłącznie jako problem estetyczny. Dziś już wiemy, że jest to poważna choroba, która w dodatku może prowadzić do innych dolegliwości. Cukrzyca, problemy z kręgosłupem i stawami, osteoporoza, kłopoty z układem krążenia i sercem, zwiększone ryzyko zawału serca - to tylko część chorób powiązanych z otyłością.
Jak pokazują statystyki, coraz więcej Polek i Polaków choruje na niewydolność żył powierzchownych. Współczesna medycyna dysponuje jednak skutecznymi metodami leczenia żylaków. Również takimi, które nie wymagają hospitalizacji i umożliwiają szybki powrót do aktywności niemal od razu po zabiegu.
W diecie osoby dorosłej od 20 do 35 proc. przyjmowanych codziennie kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. W diecie o dziennej wartości energetycznej 2000 kcal wspomniany odsetek przekłada się na minimum 44 gramów i maksimum 78 gramów tłuszczu.
W ostatnich latach powstaje w Polsce coraz więcej gabinetów medycyny estetycznej. Przybyw też pacjentów, którzy coraz chętniej się decydują na zabiegi tego typu. Oferta medycyny estetycznej jest szeroka, metody znacznie skuteczniejsze niż w przypadku zabiegów kosmetologicznych oraz nieporównywalnie mniej inwazyjne niż w chirurgii plastycznej. To jednak nie jedyne czynniki decydujące o rosnącej popularności tej gałęzi medycyny.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami