Liczba wyników: 3388
Nasz mózg jest niczym skomplikowana i czuła maszyna. Zapamiętujemy, odtwarzamy i magazynujemy niezliczoną ilość informacji. Czasem jednak niektórych z nich, mimo ćwiczeń, nie potrafimy zapamiętać; z kolei inne, mimowolnie, wpadają nam do głowy. Istnieje wiele sposobów, za pomocą których możemy poprawić naszą pamięć. Jednym z nich jest regularny trening mózgu w połączeniu ze stosowaniem lecytyny, która sprzyja utrzymaniu wszystkich procesów myślowych, żywotności i wydajności pracy mózgu.
Znaczna część zgonów w wyniku choroby serca jest spowodowana wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Warto znać podstawowe informacje na ten temat, aby chronić się przed poważnymi problemami zdrowotnymi.
Powszechnie wiadomo, że czosnek wykazuje działanie ochronne dla serca. Teraz okazuje się, że wraz z cebulą i porem może pomóc w zapobieganiu choroby zwyrodnieniowej stawu biodrowego.
Składając życzenia świąteczne, życzymy sobie i naszym najbliższym szczęścia i zdrowia. Niestety, chwilę później zasiadamy przy suto zastawionym stole i jemy - dużo i tłusto. Właśnie w okresach świątecznych nasz układ pokarmowy przeżywa szok. My zaś czujemy się przejedzeni, ociężali i nierzadko odczuwamy bolesne kłopoty żołądkowe, bo.. trudno jest odmówić sobie skosztowania piernika babci albo tak wyczekiwanych przysmaków.
Szacuje się, że na osłabienie układu kostnego narażonych jest ponad 8 milionów Polaków. To ponad 1/5 osób mieszkających w naszym kraju. Ta zatrważająca statystyka każe zapytać, dlaczego jest to tak powszechne.
Utrzymanie prawidłowego stężenia „dobrego" cholesterolu we krwi znacząco obniża ryzyko wystąpienie zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej. Dlatego bardzo ważne jest regularne kontrolowanie poziomu cholesterolu. Właśnie kończy się, trwająca cały 2010 rok, akcja pod hasłem „Zbadaj poziom swojego cholesterolu" organizowana w ramach programu Zentiva - zmieniamy przyzwyczajenia, której celem było ułatwienie pacjentom dostępu do bezpłatnych badań poziomu cholesterolu.
Nie jest prawdą, że jeść można wszystko, tylko z umiarem. Istnieją produkty, które nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. Ponadto zawierają substancje, których nadmiar jest niewskazany dla zdrowia. Dlatego warto dokładnie przeanalizować nasz jadłospis i wyeliminować te rzeczy, które nam nie służą.
Okres Świąt Bożego Narodzenia, to czas kiedy nasze oczy stają się zdrowsze. – Składniki świątecznego menu, zapobiegają powstawaniu wielu chorób oczu, takich jak kurza ślepota, zaćma czy zespół suchego oka – twierdzi dr Iwona Filipecka z Kliniki "Okulus" z Bielska-Białej.
Proces starzenia się jest nieunikniony. Nie dysponujemy jeszcze eliksirem młodości i chociaż pewne aspekty związane z dojrzałością (szczególnie te natury psychicznej, takie jak opanowanie, umiar, czy rozsadek) są na wagę złota, innych wolelibyśmy się pozbyć. Wśród tych ostatnich są m. in. zmarszczki...
Cztery kluczowe zmiany w stylu prowadzenia naszej codzienności mogą przedłużyć życie, wynika z badań opublikowanych w magazynie PloS Medicine.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami