Liczba wyników: 3503
Ograniczenie kalorycznych napojów może pomóc stracić na wadze, ale zastąpienie ich wodą zamiast napojami dietetycznymi, przydaje jeszcze więcej korzyści, wynika z nowych badań.
Już 18 października obchodzić będziemy Światowy Dzień Menopauzy i Andropauzy. Dzień ten ma uświadamiać, że wchodzenie w dojrzały etap życia to nie powód do wstydu, gdyż - pomimo nieuniknionych przemian w naszym organizmie - są rozwiązania, które pozwalają osiągnąć libido podobne do tego, sprzed menopauzy.
Osoby starsze wnoszą w życie społeczne wielki kapitał intelektualny, wiedzę i doświadczenie. Nowoczesne i otwarte metropolie uwzględniają potrzeby i oczekiwania swoich seniorów. Również i Poznań - 1 października, w Międzynarodowy Dzień Osób Starszych, Centrum Inicjatyw Senioralnych oraz poznańskie uniwersytety trzeciego wieku zainaugurowały pierwsze Senioralia.
Wystarczy zmiana temperatury lub pikantna potrawa, aby na Twojej twarzy pojawiło się zaczerwienienie? To znak, że możesz mieć problem z pękającymi naczynkami. Taka cera wymaga szczególnej troski, dlatego podstawy jej pielęgnacji powinniśmy znać niczym abecadło.
Najstarsza powieść radiowa – „Matysiakowie” – jest nadawana już od 55 lat. Z tej okazji Teatr Polskiego Radia zaprasza na wyjątkową wystawę pt. „Mieszkam tu nad Wisłą…”. Ekspozycję będzie można oglądać od 14 października w Muzeum Woli przy ul. Srebrnej 12 w Warszawie.
Osteoporoza stanowi obecnie jeden z największych problemów społecznych, również w Polsce. A przecież jest to choroba, której można zapobiec. Jeśli jest w porę wykryta można ją skutecznie leczyć. Czym jest osteoporoza? Jej istota polega na systematycznym, postępującym zmniejszeniu gęstości mineralnej kości, ich wytrzymałości.
Nie można dzięki temu farmaceutykowi wyglądać 20 lat młodziej, ale okazuje się, że lek na raka może przywrócić funkcjonowanie układu odpornościowego na młodzieńczym poziomie.
Dobrym sposobem na zachowanie wakacyjnego wigoru oraz zdrowia są przetwory z owoców – smakowita osłoda jesiennych i zimowych dni. Domowe przetwory to znany od wieków sposób na zachowanie dobroczynnych właściwości owoców przez cały rok. Zamknięte w słoiczkach witaminy pomagają w walce z jesiennymi przeziębieniami, są idealnym dodatkiem do potraw czy rozgrzewającej herbaty. W ich przygotowaniu najważniejsza jest odpowiednia receptura – dobór owoców oraz sposób przetwarzania.
Wyobraźmy sobie ciepłe tosty posmarowane słodkimi, śliwkowymi powidłami w smutny, jesienny wieczór. Taka przekąska potrafi niemal natychmiast poprawić samopoczucie. Dlatego najlepiej zawczasu zrobić zapasy na długie jesienne i zimowe miesiące. Podpowiadamy, co wybrać i jak na dłużej zachować smaki lata.
Jeszcze kilkanaście lat temu w Polsce uważano wegetarian za ekscentryków. Obecnie niejedzenie mięsa jest dość popularnym i akceptowanym stylem życia. Dziś obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu.