Liczba wyników: 827
Jeśli chcesz mieć zdrowe serce, musisz się nieco postarać. Twoje codzienne zwyczaje mają duży wpływ na stan układu sercowo-naczyniowego.
Zarówno w mediach, jak i w kontaktach towarzyskich często rozmawia się o podwyższaniu jakości życia – dzięki nowym odkryciom medycznym czy rozwojowi współczesnych technologii. Niestety często zapominamy, iż największy wpływ na jakość życia mają nasze codzienne, małe przyzwyczajenia i rutynowe nawyki. Nie inaczej jest ze wzrokiem.
Zima to czas, kiedy jesteśmy narażeni na duże zmiany temperatur i wilgotności powietrza. To sprawia, że włosy elektryzują się i przesuszają, dlatego z nadejściem wiosny warto pomyśleć o ich regeneracji. Co zrobić, aby wzmocnić kosmyki i poprawić ich wygląd?
Kolejne badania potwierdzają, że w naszej diecie jest za dużo mięsa i produktów przetworzonych, a to zabiera nam zdrowie. Obecnie triumfy świętuje fleksitarianizm, czyli stosowanie diety w znacznej mierze bezmięsnej i jedynie okazjonalne jedzenie mięsa. Zobacz, jak zmieniać jadłospis, by zmniejszyć jego spożycie.
Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Z tego powodu wiele osób uważa, że należy go unikać w jakiejkolwiek formie – zupełnie niesłusznie. Istnieją bowiem tłuszcze, które są dla nas niezwykle cenne. Jakie produkty powinny znaleźć się w naszej diecie, aby tłuszcze były naszym sprzymierzeńcem?
Jesteśmy jednym z najbardziej łysiejących narodów świata. Polska to globalnie jedno z 10 państw o największej liczbie łysych, natomiast pierwsze miejsce piastują Czesi – wynika z badań. Co sprawia, że Polacy tracą włosy częściej niż Holendrzy czy Skandynawowie?
Dieta śródziemnomorska zrobiła prawdziwą furorę, bo nie tylko jest uważana za smaczną, ale i bardzo zdrową - zwiększa szanse na długowieczność, osłabia ryzyko chorób serca, zmniejsza problemy z wagą, etc. Teraz do tej listy można dodać również ochronę przed rakiem piersi.
Diety eliminacyjne są tematem często poruszanym w mediach. Dzieje się tak za sprawą alergii i nietolerancji pokarmowych, które z roku na rok dotykają coraz większej liczby osób. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej szacuje, że na terenie starego kontynentu na alergie pokarmowe choruje ponad 17 milionów osób, z czego 3,5 miliona to Europejczycy poniżej 25 roku życia.
Z upływem lat w organizmie wiele się zmienia. Dlatego też dieta dedykowana seniorom powinna uwzględniać przynajmniej podstawowe potrzeby. A statystyki są przerażające: seniorzy odżywiają się fatalnie. Tymczasem zła dieta jest przyczyną licznych schorzeń i dolegliwości.
Obecnie tłusty czwartek kojarzy się z pączkami, faworkami i innymi słodkimi przekąskami. Dawniej na stołach pojawiało się mięso, słonina, boczek. Podstawowa zasada brzmiała „im tłuściej tym lepiej” - tłuszcz symbolizował szczęście i obfitość. Co warto wiedzieć o jego spożywaniu, aby najbliższy czwartek wyszedł nam na zdrowie?