Liczba wyników: 721
Sezon kąpieli słonecznych trwa w najlepsze. Tymczasem lekarze przypominają o szkodliwości promieniowania UV. Aby więc dobrze przygotować się do letniego wyjazdu, czy nawet opalania na własnym balkonie, warto najpierw uporządkować wiedzę, dotyczącą ochrony przed słońcem.
Czerwona i łuszcząca się skóra to nie jedyny efekt słonecznych poparzeń. Skutki mogą pojawić się nawet po latach – zniszczona i niejędrna skóra, a także nowotwory. Sprawdź, jak uchronić się przed poparzeniami i co robić, żeby minimalizować ich skutki.
Blisko 80% Polaków chce ograniczenia tłuszczów trans (TFA) w żywności, tyle samo osób chciałoby wiedzieć ile izomerów trans zawierają poszczególne artykuły spożywcze. Odpowiednie regulacje prawne oraz edukacja nt. TFA pozwoliłyby zmniejszyć ich ilość w diecie Polaków i wybierać zdrowszą żywność.
Starożytna praktyka i dzisiaj ciągle jest popularna, bo pomaga zachować dobrą formę fizyczną i pozwala zadbać o pozytywny stan umysłu.
Najpopularniejszymi krajami odwiedzonymi przez Polaków w regionie Europy Środkowo-Wschodniej są Czechy, Słowacja i Chorwacja – wynika z raportu opracowanego przez PayPal i pracownię badawczą GfK. Z kolei Kraków, Mazury, Bieszczady i Tatry w opinii Polaków należą do najbardziej atrakcyjnych miejsc dla zagranicznych turystów.
Nie każdy jeszcze wie, jakie korzyści płyną ze spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Rekomendacje wiodących instytucji zajmujących się zdrowym żywieniemw Polsce i na świecie podkreślają, że powinny one dominować w codziennej diecie. Dlaczego warto zadbać o ich źródła?
Dobrej kondycji stawów nie sprzyja nie tylko upływający czas, ale też styl życia wielu z nas. Spędzamy długie godziny siedząc za biurkiem, często borykamy się z nadmiarem kilogramów, mało się ruszamy albo wręcz przeciwnie – ćwiczymy zbyt intensywnie. Efekt? Dziś na bóle stawów skarży się już jedna piąta Polaków i nie są to tylko seniorzy. Co zrobić, by uniknąć tych nieprzyjemnych dolegliwości, a także nie dopuścić do groźnych powikłań?
Zjawisko zestawiania ze sobą pozornie kontrastujących smaków nie jest wbrew pozorom nowością w świecie kulinarnym. Niejednokrotnie kontrowersyjne duety, znane na świecie pod nazwą „foodpairing”, to coś znacznie więcej, niż sposób na zaszokowanie smakoszy. Wykraczając poza utarte szlaki zyskujemy bowiem szansę na odkrycie nieznanych dotąd horyzontów sztuki tworzenia nowych potraw.
Pełnoziarniste pieczywo jest polecane jako zawierającie więcej błonnika i zdrowsze niż biały chleb czy bułki. Okazuje się jednak, że nie każdy musi sięgać po ten produkt, niektórzy zupełnie dobrze reagują na jego białą wersję. Naturalne bakterie występujące w jelicie są przyczyną, dla której ludzie reagują inaczej na pieczywo różnego rodzaju.
Przesuszenie, brak połysku i łamliwość włosów to najczęstsze problemy, z jakimi borykają się kobiety. Tymczasem zadbane i zdrowe włosy wpływają na nasze samopoczucie, dając nam większą pewność siebie. Dlatego jeszcze przed latem znajdźmy czas na regenerację i przeprowadzenie mniejszej lub większej metamorfozy.