Liczba wyników: 2359
Wiele osób sięga po jedzenie wzbogacone w błonnik, aby wspomóc odchudzanie i zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy nowotwory.
Zaburzenie funkcji poznawczych w wyniku ciężkiego COVID-19 jest podobne do tego, które rozwija się między 50 a 70 rokiem życia i może być równoznaczne z utratą nawet 10 punktów IQ, mówią uczeni z University of Cambridge i Imperial College London.
Dławica piersiowa to bolesna reakcja organizmu na niedokrwienie mięśnia sercowego. Pogarsza jakość życia i zwiększa ryzyko zawału. Zobacz jak jej uniknąć.
Robienie mikro-przerw, czyli przerywanie wykonywania zadania na 10 minut lub krócej, wiąże się na ogół z mniejszym zmęczeniem i zwiększeniem wigoru.
Masz figurę „gruszkę"? Nie martw się potężniejszymi pośladkami czy udami - taka sylwetka oznacza lepsze zdrowie.
Zapach cytryny może pomóc ludziom poczuć się lepiej w odniesieniu do wyglądu ich ciała, mówią eksperci z University of Sussex.
Fermentacja błonnika pokarmowego w jelitach może chronić przed alergicznymi chorobami skóry.
Osoby bardziej aktywne fizycznie cechują się wyższym poziomem podekscytowania i entuzjazmu niż osoby unikające wysiłku. Co więcej, w dni z wyższą aktywnością ludzie częściej odczuwają takie pozytywne emocje niż w dni, które spędzają głównie w pozycji siedzącej.
Na rozpoznawanie emocji wśród osób z takimi problemami, jak choroba Parkinsona czy schizofrenia, mogą wpływać zmiany poziomu dopaminy w mózgu, uważają uczeni z Uniwersytetu w Birmingham.
Zidentyfikowano sposób, w jaki mózg selekcjonuje emocje podczas snu, aby skonsolidować przechowywanie tych pozytywnych, a jednocześnie tłumić negatywne.