Liczba wyników: 519
Boże Narodzenie to czas, w którym notorycznie sobie pobłażamy. Można jednak korzystać z wszystkich uroków świątecznego okresu bez większego wpływu na zdrowie i talię. Oto kilka wskazówek.
Sezon zimowych wojaży właśnie startuje – widać to w sklepach ze sprzętem narciarskim, widać też na ulicach. Reklam, promujących bajeczne, polskie bądź zagraniczne kurorty, nie brakuje. Polacy bombardowani są kolorowymi folderami i kuszącymi zdjęciami. Problem polega na tym, że dla przeciętnego Polaka zimowy wypad to luksus, na który nie może sobie pozwolić. Liczby mówią same za siebie.
W wigilijny wieczór Polacy tradycyjnie wybierają sprawdzone dania: śledzie, barszcz z uszkami lub zupę grzybową, karpia, piernik i kutię. Jednak już na obiad w pierwszy i drugi dzień Świąt warto poszukać nowych inspiracji i zaproponować rodzinie coś zaskakującego.
Świąteczny czas kojarzy się z odpoczynkiem, rodzinnymi spotkaniami, prezentami i... stołami uginającymi się od bożonarodzeniowych potraw. Warto więc pamiętać o umiarze w zakresie raczenia się gwiazdkowymi przysmakami - objadanie się świątecznymi daniami nie tylko zagraża sylwetce, jest też szczególnie ryzykowne dla diabetyków.
Dane Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej wskazują, że więcej niż 70 proc. przypadków zachorowań na cukrzycę typu 2 można opóźnić, a nawet uniknąć ich wystąpienia, jeśli zastosuje się zasady zdrowego stylu życia. Obchodzony dziś Światowy Dzień Cukrzycy może stanowić okazję do refleksji, w jaki sposób wprowadzać zmiany, by nie okazały się one dla nas zbyt gwałtowne. Na to pytanie odpowiada ekspert w dziedzinie leczenia cukrzycy, prof. Magdalena Olszanecka - Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.
Przełom października i listopada to w wielu miejscach na świecie okres medytacji nad zagadnieniem śmierci oraz wspominania tych, którzy odeszli. Jedni obchodzą Halloween, inni Dzień Zmarłych, ale wszyscy mierzą się wówczas ze strachem i śmiercią w bardziej lub mniej poważny sposób.
Niesprzyjająca aura za oknem sprawia, że nasz organizm spowalnia. Zarówna kondycja fizyczna, jak i psychiczna doświadczają jesieni – w rezultacie pojawia się charakterystyczna dla tej pory roku chandra. O sposobach na przetrwanie tego trudnego momentu opowiada Agnieszka Piskała, koordynatorka III edycji programu Natalia Honorata Witalna.
Uwydatnienie zmarszczek, wady zgryzu i wymowy, zapadnięcie żuchwy oraz utrata pozostałych zębów. To konsekwencje utraty choćby jednego zęba – apelują stomatolodzy. Braki w uzębieniu to nie tylko problem estetyczny, ale też zdrowotny. Dlatego trzeba uzupełniać ubytki, nawet te, których nie widać kiedy się uśmiechamy.
Dojrzałym i starszym paniom szczególnie poleca się produkty bogate w potas. Dzięki temu mogą obniżyć u siebie ryzyko udaru.
Chcesz schudnąć, ale nie wiesz, jaka dieta będzie najskuteczniejsza? Wiesz, że niektóre dania są przy odchudzaniu „zabronione", ale zastanawiasz się, czy istnieją specjalnie dozwolone? Zastanawiasz się, jakie produkty wesprą wysiłek odchudzania? Mamy odpowiedź.