Liczba wyników: 1032
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Różne rodzaje cukru różnie oddziałują na nasz organizm. Fruktoza, czyli cukier owocowy, może zwiększać uczucie głodu.
Osoby w średnim wieku z otyłością brzuszną cechują się mniejszą objętością substancji szarej niż rówieśnicy o wadze w normie.
Z badań, w których wykorzystano dane z ponad stu krajów, wynika, że większa ilość ryżu w diecie może być pomocna w walce z otyłością.
Badania pokazują, że zbyt krótki sen oznacza wyższe ryzyko choroby wieńcowej, udaru, a także cukrzycy. Lista kłopotów zdrowotnych jest jednak dłuższa.
Kurkumina, czyli ekstrakt z kurkumy stosowany zwykle jako przyprawa poprawiająca smak i zmieniająca kolor potrawy, ma także właściwości prozdrowotne. Z badań wynika, że może zapobiec nowtworom układu pokarmowego, w tym nowotworowi żołądka.
Regularnie jedz orzechy włoskie - to pomoże ci obniżyć ryzyko sercowo-naczyniowe związane z nadciśnieniem.
Otyłość jest czynnikiem ryzyka kilkunastu różnych nowotworów. Z nowych danych wynika, że może mieć związek z 4 proc. wszystkich przypadków guzów rakowych.
Taco to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które znane jest z pikantnych smaków oraz barwnych, pięknie wyglądających dodatków. Dodatkowo, przygotowując tę potrawę, możemy pozwolić sobie na dowolne wariacje składnikowe, tworząc tym samym swoje ulubione kompozycje smakowe.
Wśród przyczyn, dla których tworzą się kamienie nerkowe, są m. in. czynniki genetyczne.
Zmiany stłuszczeniowe w naczyniach krwionośnych można stwierdzić już u 2-latków, a z wiekiem odkładanie złogów cholesterolowych nasila się. Zaburzenia przemian lipidów są najczęstszym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Wykryć je może oznaczenie lipidogramu (profilu lipidowego) tj. cholesterolu całkowitego, jego frakcji i trójglicerydów.