Liczba wyników: 539
Gdy nadchodzi lato, wielu z nas ochoczo przystępuje do planowania wakacji i kompletowania plażowej garderoby. By dobrze czuć się we własnym ciele wykupujemy karnety na siłownie i przechodzimy na diety. Przygotowując nowe menu popełniamy jednak szereg błędów, jak choćby całkowita eliminacja tłuszczów z potraw. Jak zatem rozsądnie skomponować codzienne menu? O przepisie na idealną dietę opowiada specjalista psychodietetyki Kamila Koziara-Głośna.
W naszej kulturze najbardziej rozpowszechnionym i najłatwiej dostępnym rodzajem mleka jest mleko krowie. Ale przecież inne ssaki również dają mleko, a najbardziej zbliżone do mleka kobiecego jest mleko klaczy. Skoro tak, to czy nie ono jest najbardziej odpowiednie dla człowieka?
Jak żyć, aby cieszyć się dobrym zdrowiem w starszym wieku? Istnieje wiele nieskomplikowanych sposobów na długie i wolne od chorób życie. Pięć z nich zdradza prof. Shlomo Noy, specjalista w dziedzinie geriatrii.
Zastanawiasz się, co zjeść na obiad? Pamiętaj, że ryba jest świetnym wyborem. To produkt, którego zalety dla zdrowia trudno przecenić. Chroni też przed wieloma chorobami.
Określone składniki jedzenia są pomocne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Eksperci z DietDoc wskazują, że niektóre składniki diety mogą pomóc w uchronieniu się przed tą chorobą. W wykładzie pt. „Dietetyczne czynniki zapobiegania cukrzycy" (Dietary Factors for the Prevention of Diabetes Mellitus) prof. Renée Blaauw z Universiteit van Stellenbosch przedstawiła wyniki dotyczące wpływu określonych produktów i/lub elementów diety na rozwój cukrzycy.
W codziennym życiu stale towarzyszy nam czytanie, patrzenie, oglądanie, przyglądanie się, dlatego istotne jest również zwrócenie uwagi na odpowiednie dbanie o oczy. Niestety aktualnie coraz częściej wypoczywamy pasywnie spędzając godziny przed telewizorem do późnych godzin wieczornych oraz mamy zły nawyk czytania przy sztucznym świetle. Również spędzając długie godziny przed monitorem komputera nadmiernie eksploatujemy wzrok, co prowadzi do zjawiska zmęczenia oczu.
Zdrowy styl życia i stosowanie zbilansowanej diety powinno być celem każdego człowieka, nie tylko osób chorych. W przypadku takiej choroby jak stwardnienie rozsiane (SM) racjonalne odżywianie jest uzupełnieniem leczenia farmakologicznego. Co kryje się pod pojęciem „dobrze zbilansowanej diety” i jaki ma ona wpływ na organizm osoby przewlekle chorej opowiada mgr Diana Wolańska – dietetyk i ekspert sm24.pl.
Otyłość wśród osób starszych jest bardzo poważnym problemem zdrowotnym. Zbyt duża waga obniża jakość życia, pogarsza samopoczucie oraz niekorzystnie wpływa na samoocenę. Jest przyczyną mniejszej wydolności organizmu, spadku witalności i przedwczesnego starzenia się. Ponadto zwiększa ryzyko zachorowalności na cukrzycę, choroby układu krążeniowo-naczyniowego, niewydolność oddechową, stłuszczenie wątroby, zaburzenia metabolizmu glukozy, czy nadciśnienie.
Na dobry nastrój ma wpływ wiele czynników, także te dietetyczne. Sposób odżywiania się nie tylko wpływa na naszą sylwetkę i zdrowie fizyczne, ale silnie oddziałuje na psychiczne samopoczucie.
Trwający 15-20 minut test online, który jest dostępny od dzisiaj dla Brytyjczyków, pomaga ocenić ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i dać indywidualne porady, jakie kroki należy podjąć, by osłabić prawdopodobieństwo zachorowania.