Liczba wyników: 3037
Jedzenie mniejszej ilości tłuszczów nasyconych jest dobre dla mózgu i serca. Tzw. „dobre" tłuszcze zaś, tj. nienasycone, wspomagają funkcje umysłu.
Jak ustalono na Uniwersytecie Kalifornijskim, wśród osób w średnim i starszym wieku długotrwałe siedzenie wiąże się ze zmianami w części mózgu odpowiedzialnej za pamięć.
Na rozpoznawanie emocji wśród osób z takimi problemami, jak choroba Parkinsona czy schizofrenia, mogą wpływać zmiany poziomu dopaminy w mózgu, uważają uczeni z Uniwersytetu w Birmingham.
"Badaj serce. Chroń mózg" - rozmowa wideo z kardiologiem prof. Pawłem Balsamem. Ekspert opowiada o najczęstszej arytmii serca jaką jest migotanie przedsionków i jej związku z udarem mózgu.
U niektórych diabetyków już dwa lata po diagnozie mogą nastąpić problemy z przepływem krwi do mózgu, co często osłabia pamięć i zdolności myślenia.
Kobiety po menopauzie, które regularnie zażywają naproksen, odznaczają się wyższym ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i śmierci, mówią naukowcy z University of Florida.
Australijscy naukowcy odkryli, że rezygnacja z produktów z glutenem przez osoby chorujące na celiakię prowadzi do lepszych wyników w testach uwagi i pamięci oraz poprawy innych funkcji mózgu.
Powszechnie wiadomo, że szybkie leczenie udarów mózgu jest najskuteczniejsze, nowe badania wykazują jednak, że nawet niewielkie opóźnienia mogą bardzo negatywnie oddziaływać na możliwość rekonwalescencji.
Ryzyko udaru mózgu wśród seniorów, u których zdiagnozowano COVID-19, było najwyższe w ciągu pierwszych trzech dni od diagnozy, ustalili medycy.
Mistrz horroru, Wes Craven, nie żyje. Miał 76 lat. Filmowiec cierpiał na nowotwór mózgu.