Liczba wyników: 958
Badania sugerują, że im więcej produktów roślinnych jest w twojej diecie, tym niższe masz ryzyko cukrzycy typu 2.
Różne diety ograniczają różne składniki odżywcze, co ma zmniejszyć wagę i zapewnić efektywne odchudzanie. Nowe chińsko-brytyjskie badania pokazują, że głównym winowajcą odpowiadającym za nabywanie dodatkowych kilogramów jest tłuszcz.
Jeśli w dojrzałym wieku cierpisz na anemię, jesteś też bardziej zagrożony/a demencją.
„Prosta siódemka" („Life's simple 7") to siedem modyfikowalnych czynników, które pomagają zadbać o zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Zostały one wskazane przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA). Zastosowanie się do tych zaleceń nie tylko obniży zagrożenie chorobami serca, ale też pomoże uniknąć demencji, mówią eksperci.
Dieta paleo w ostatnich latach zyskała popularność jako zdrowa i pomagająca utrzymać odpowiednią wagę, ale okazuje się, że jej skutki mogą być także niekorzystne - odkryto jej potencjalny zły wpływ na zdrowie serca.
Siła uścisku dłoni może wskazywać na poziom zdrowia sercowo-naczyniowego. Okazuje się, że dość dokładnie pozwala oszacować ryzyko problemów układu krążenia.
Zawarte w winie, ciemnej czekoladzie, czy herbacie flawonoidy to silne związki przeciwutleniające, które pomagają w pracy mózgu, powstrzymując jego starzenie się.
Jak wynika z nowych zaleceń Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA), diabetycy szczególnie powinni kontrolować poziom cholesterolu.
Dieta pełna produktów zwiększających stany zapalne oznacza istotne zagrożenie rakiem jelita grubego. Inne nowotwory, np. rak piersi, także mogą być częstsze z powodu takiego odżywiania się.
Producenci jedzenia nie żałują cukru w swoich produktach, także tych, które nie są słodyczami. Wszystko dlatego, że znacznie poprawia smak i dzięki temu zwiększa sprzedaż. Okazuje się jednak, że nie tylko eksperci zwracają uwagę na to, że artykuły spożywcze są za słodkie, sami konsumenci także tak je postrzegają.