Liczba wyników: 2150
Prof. Tomasz Trojanowski, kierownik Kliniki Neurochirurgii Uniwersytetu Medycznego w Lublinie oraz naukowcy z California Institute of Technology i Politechniki Lubelskiej wspólnie pracują nad nowatorskim, przenośnym urządzeniem do bezinwazyjnego wykrywania choroby Alzheimera.
Osoby pełniące rolę opiekunów pacjentów z chorobą Alzheimera, powinny oddawać się jakiemuś kreatywnemu hobby - dzięki temu ograniczą poziom depresji.
Japończycy opracowali metodę wykrywania charakterystycznych dla choroby Alzheimera złogów beta amyloidu w mózgu na podstawie biomarkerów w próbkach krwi.
Niedostatecznie długi i słaby jakościowo sen od jakiegoś czasu wiązano z zaburzeniami poznawczymi i chorobą Alzheimera. Teraz ustalono, że już jedna „zarwana" noc wywołuje wzrost poziomu markera demencji.
Choć naukowcy już od jakiegoś czasu informują, że osoby bardziej aktywne fizycznie mają obniżone ryzyko choroby Alzheimera, nie było dowodów na to, dlaczego rzeczy tak się właśnie mają.
Już niedługo możliwe będzie rozpoznanie choroby Alzheimera na podstawie badania oka. Zmiany w naczyniach krwionośnych w siatkówce oczu mogą oznaczać rozwój tej formy demencji.
Nowe badania sugerują, że spożywanie pokarmów, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak ryby, kurczak i orzechy, może być związane z niższym poziomem we krwi białka związanego z chorobą Alzheimera i problemami z pamięcią.
Wyniki tych badań mogą spotkać się z przychylnością polityków, którzy postulują konieczność wprowadzania późnego wieku emerytalnego - z brytyjskich analiz wynika, że dłuższa praca to dłuższa ochrona przed chorobą Alzheimera.
Wraz z wiekiem różne drobne dolegliwości fizyczne - w tym ból nogi, źle dopasowane protezy dentystyczne i podrażnienia skóry - mogą okazać się nie tak nieznaczne. Wspomniane problemy mogąbyć powiązane z rozwojem choroby Alzheimera.
Trwający 15-20 minut test online, który jest dostępny od dzisiaj dla Brytyjczyków, pomaga ocenić ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i dać indywidualne porady, jakie kroki należy podjąć, by osłabić prawdopodobieństwo zachorowania.