Liczba wyników: 5036
Stres nie tylko ma negatywny wpływ na pracę i relacje osobiste, ale też zwiększa ryzyko licznych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i choroba Alzheimera, a także wiąże się z wyższymi wskaźnikami przedwczesnej śmierci. Pomóc może tu m. in. odpowiednie odżywianie, np. dieta śródziemnomorska.
W trosce o piękno włosów zbyt często skupiamy się na suplementach diety, zamiast czerpać witaminy i składniki mineralne w ich naturalnej postaci, a więc z codziennie spożywanych posiłków. Tymczasem zbilansowana dieta oraz pełnowartościowe posiłki stanowią podstawę zdrowych włosów.
Teoretycznie wszyscy wiedzą o tym, że aktywny tryb życia, unikanie stresu i dobrze zbilansowana dieta to doskonały przepis na zdrowie. W praktyce jednak nie wygląda to tak optymistycznie. Nowotwory, choroby układu krążenia, otyłość, cukrzyca, osteoporoza – to tylko część chorób dietozależnych, czyli takich, których przyczyną są niezdrowe nawyki żywieniowe.
Diety niskotłuszczowe od wielu lat są polecane przez lekarzy jako obrona przed wieloma chorobami, m. in. przed rakiem piersi, chorobami serca i osteoporozą. Z wyników badań opublikowanych przez Amerykańską Izbę Lekarską wynika jednak, że dieta nie ma większego wpływu na ryzyko wystąpienia tych chorób – zwłaszcza u kobiet po 50 roku życia.
Dieta ketogeniczna zyskała popularność jako skuteczny sposób utraty na wadze. W badaniach na gryzoniach wykazano, że może także pomóc zachować dobrą pamięć. Teraz odkryto mechanizm, który pokazuje, dlaczego ten rodzaj odżywiania się oddziałuje na zdrowie mózgu i starzenie się.
To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie. Niestety, często dopiero choroba skłania nas do zastanowienia, czy nasz jadłospis jest odpowiedni. O tym, jak odpowiednio dobrana dieta może wpływać na nasze zdrowie i czy w ten sposób można zapobiec nowotworom, mówi Aleksandra Kapała, lekarz ze Szpitalnego Zespołu Żywieniowego w Centrum Onkologii - Instytucie w Warszawie.
Stres w pracy - pośpiech, nawał obowiązków - skutkują dość często nieregularnym spożywaniem posiłków, podjadaniem kalorycznych przekąsek lub napadami głodu. Osoby pracujące w nieustannym stresie czy prowadzące nieregularny tryb życia narażone są szczególnie na problemy z wagą. receptą jest odpowiednia dieta - dopasowana do stylu życia i kompensująca jego wady.
Powszechnie wiadomo, że od sposobu odżywiania się w dużej mierze zależy nasze samopoczucie i wygląd. Przy określonych chorobach dieta ma jeszcze większe znaczenie i może być kluczowa dla profilaktyki, osłabiania objawów, a nawet powrotu do zdrowia. Cierpisz na niedoczynność tarczycy? Zapoznaj się z jadłospisem, który może oddziaływać hamująco na rozwój choroby i takim, który potęguje jej symptomy.
Dziesięć tysięcy kubków smakowych oraz blisko 150 receptorów na każdym z nich. To właśnie im zawdzięczamy przyjemność jedzenia. Fast foody? Wcale nie są nośnikiem najlepszego smaku. Brytyjski portal Dailymail podaje, że długotrwałe spożywanie naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktów uwrażliwia nasz język na nowe doznania kulinarne. Eksploracja odmiennych smaków może przynieść wiele pożytku. Jak się okazuje, dieta wcale nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności.
Niezbilansowana dieta, używki, brak aktywności fizycznej, nadwaga, stres – to główne czynniki ryzyka, które sprzyjają występowaniu wysokiego cholesterolu. Stąd już tylko krok do choroby wieńcowej i zawału serca. Kluczowe jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi, które pozytywnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu i obniżają zarówno poziom złego cholesterolu, jak i ryzyko chorób wieńcowych. Podobnie pozytywny wpływ na organizm ma także białko sojowe czy ciecierzyca.