Liczba wyników: 1015
Jak pokazały testy z udziałem osób w wieku 50-74 lata, picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Serwowanie sobie kawy oznaczało też mniejsze zagrożenie otępienia poudarowego.
Dlaczego niektórzy ludzie ze złogami amyloidowymi w mózgu związanymi z chorobą Alzheimera nie wykazują żadnych objawów choroby, podczas gdy inni z taką samą ilością tych złogów mają wyraźne problemy z pamięcią i myśleniem? Aby odpowiedzieć na to pytanie, przyjrzano się czynnikom genetycznym i czynnikom stylu życia, które mogą pomóc w stworzeniu „rezerwy poznawczej" zapewniającej ochronę przed chorobą.
Aktywność fizyczna i umysłowa, w tym prace domowe, ćwiczenia i wizyty u rodziny oraz przyjaciół, mogą pomóc zmniejszyć ryzyko demencji. Przyjrzano się efektom tych działań, a także aktywnościom umysłowym i korzystaniu z urządzeń elektronicznych u osób zarówno z wyższym genetycznym ryzykiem demencji, jak i bez niego.
Zidentyfikowano geny związane ze starzeniem się, które mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego niektórzy ludzie starzeją się w innym tempie niż pozostali.
Zdiagnozowanie choroby Alzheimera wymaga dużo czasu i pieniędzy. Potrzebne są długie, bezpośrednie neuropsychologiczne wywiady i klinicyści muszą szczegółowo przeanalizować każdą odpowiedź. Teraz naukowcy z Uniwersytetu Bostońskiego opracowali nowe narzędzie, które może zautomatyzować ten proces.
Ludzie, których nie dotyczą takie czynniki ryzyka demencji, jak: palenie papierosów, cukrzyca lub zaburzenia słuchu, mają podobny stan zdrowia mózgu jak osoby młodsze od nich o 10 do 20 lat. Badanie wykazało, że pojedynczy czynnik ryzyka otępienia może osłabić funkcje poznawcze o równowartość do trzech lat starzenia się.
Osoby starsze z nieleczonymi chorobami wzroku mogą być narażone na zwiększone ryzyko demencji.
Zidentyfikowano cząsteczkę we krwi, która jest wytwarzana podczas ćwiczeń i może skutecznie zmniejszyć ilość spożywanego jedzenia oraz otyłość u myszy.
Oleje roślinne, takie jak te z soi, kukurydzy i rzepaku, są istotnym źródłem kalorii i zawierają kwas linolowy (LA), niezbędny składnik odżywczym. Pomaga on obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ale także zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Starsi dorośli z nasiloną apatią lub brakiem zainteresowania zwykłymi czynnościami mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju demencji niż osoby z nikłymi objawami zobojętnienia.