Liczba wyników: 3972
Kiedy oceniono diety stosowane w 184 krajach, obliczono, że niewłaściwy sposób odżywiania się odpowiadał za ponad 14,1 miliona przypadków cukrzycy typu 2 w 2018 roku, co stanowiło ponad 70 proc. nowych diagnoz.
Zdrowa dieta może osłabić czynniki sprzyjające rozwojowi choroby Alzheimera.
Jakość snu ma silniejszy wpływ na jakość życia niż długość odpoczynku, mówią uczeni z Uniwersytetu Karola w Pradze.
Hibernujące niedźwiedzie, sparaliżowani ludzie i świnie trzymane w małych zagrodach nie doświadczają problemów z zakrzepami krwi, mimo że pozostają w nieruchomej pozycji przez bardzo długi czas.
Starzenie się wiąże się z rozwojem osłabienia poznawczego. Na ile jednak możemy wytrenować nasz mózg, aby opóźniał ten proces? Zespół z Uniwersytetu Genewskiego odkrył, że słuchanie muzyki może wpłynąć na funkcje poznawcze zdrowych seniorów poprzez stymulację wytwarzania istoty szarej.
Pot to coś więcej niż oznaka dobrego treningu. Daje ważne informacje o naszym zdrowiu, dostarczając wskazówek na temat odwodnienia, zmęczenia, poziomu cukru we krwi, a nawet poważnych chorób, takich jak mukowiscydoza, cukrzyca i niewydolność serca. Teraz można analizować pot dzięki czujnikowi „sweatainer", który można drukować w 3D.
Osoby z subkliniczną niedoczynnością tarczycy (czyli łagodną niedoczynnością tarczycy, którą można wykryć tylko za pomocą badania krwi) są dwukrotnie bardziej narażone na rozwój niewydolności serca w porównaniu z ludźmi o prawidłowej pracy tarczycy.
Narażenie na drobne cząstki zanieczyszczeń powietrza (PM2,5) może zwiększać ryzyko rozwoju demencji, ostrzegają eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Starsze osoby z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi miały o 30 proc. większe szanse na odzyskanie normalnego poziomu funkcji poznawczych, jeśli prezentowały pozytywne przekonania na temat starzenia się w swojej kulturze, w porównaniu do seniorów, którzy przyjęli negatywne przekonania.
Jelito cienkie to miejsce aktywności drobnoustrojów i cel leczenia probiotykami między innymi z biegunki, nieswoistego zapalenia jelit i zespołu jelita drażliwego. Aby jednak trafić jelita, probiotyki muszą najpierw przejść przez żołądek, wrogie kwaśne środowisko, które może zniszczyć te pożyteczne bakterie. Teraz opracowano ochronny żel, który zapewnia probiotykom bezpieczniejszą drogę.