Liczba wyników: 1275
Około 35 proc. Amerykanów z historią raka ma podwyższone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w dekadzie po wyleczeniu nowotworu, podczas gdy u innych ryzyko to plasuje się na poziomie 23 proc.
Wielu tysiącom corocznych przypadków raka w USA można by zapobiec, gdyby ludzie poświęcali na umiarkowaną aktywność 5 godzin tygodniowo.
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, stosowana przez wiele lat, może hamować wzrost guzów raka piersi o 30 procent, mówią eksperci z University of Guelph.
Zdrowy styl życia, w tym: unikanie alkoholu, niepalenie papierosów, odpowiedni wskaźnik masy ciała i regularne ćwiczenia, oznaczał niższą zachorowalność na raka, nawet u osób z wysokim ryzykiem genetycznym.
Jak wynika ze statystyk, ponad 5 milionów ludzi z USA, którzy przeżyli raka, doświadcza przewlekłego bólu, czyli niemal dwukrotnie częściej niż w populacji ogólnej.
Otyłość i nadmierny obwód talii u starszych kobiet wiążą się z wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, poważnymi chorobami przewlekłymi i niepełnosprawnością ruchową przed ukończeniem 85 roku życia.
Częste jedzenie orzeszków ziemnych przez pacjentów z rakiem może zwiększać ryzyko rozprzestrzeniania się nowotworu, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu w Liverpoolu.
Według badaczy z Uniwersytetu Nowojorskiego, do częstszego występowania czerniaka przyczyniły się zjawiska kulturowe i historyczne, w tym zmiany w modzie i projektowaniu odzieży.
Sezon na borówki (czarne jagody) trwa. Sięgnij po te owoce, jeśli chcesz zadbać o zdrowie układu pokarmowego.
Sprawdzono związek między zamożnością i długowiecznością. Pod uwagę wzięto wartość majątku osób w średnim wieku, a ich zdrowie monitorowano przez niemal ćwierć wieku. Okazało się, że ci, którzy mają większe bogactwo w wieku średnim, żyją dłużej.