Liczba wyników: 3391
Wiosną chętniej poddajemy się zabiegom pielęgnacyjnym. Jednym z nich jest kuracja antycellulitowa, ponieważ każda z nas marzy o gładkich udach i jędrnych pośladkach. Podpowiadamy, jak wygładzać tak zwaną skórkę pomarańczową, by skutecznie walczyć z cellulitem.
Sól jest integralnym skladnikiem codziennego menu. Trudno sobie wyobrazić przygotowanie rozmaitych potraw bez tej podstawowej przyprawy. Nieposolone gotowane ziemniaki lub tuńczyk są dla wielu nie do przełknięcia. Zresztą ilość dań, których smak ceni się także dzięki doprawieniu ich solą, jest ogromna. W efekcie przyjmujemy znaczne ilości chlorku sodu, co ma negatywny wpływ na zdrowie.
Kto by pomyślał, że jeszcze kilka lat temu wegetarianie postrzegani byli jako dziwacy krytykujący mięsożerców i czyhający na możliwość oblania czerwoną farbą kobiety ubranej w naturalne futro?
Czy zastanawiałeś się kiedyś, ile kalorii ma ulubione danie, które co tydzień jadasz w stołówce? Czy w czasie wyjść na kolację z partnerem brakuje Ci informacji na temat składników lub wartości odżywczej zamawianych potraw?
O czym należy pamiętać aranżując komfortowe mieszkanie dla osoby poruszającej się na wózku inwalidzkim? Podstawową sprawą jest otwarta przestrzeń, umożliwiająca swobodne przemieszczanie. Wnętrze urządzone w duchu prostoty i minimalizmu, z niskimi, łatwo dostępnymi meblami, będzie idealnym rozwiązaniem. Nie tylko ze względu na funkcjonalność, ale i estetykę. Oprócz tego warto zwrócić uwagę na bezpieczeństwo i wygodę użytkowania takich potencjalnie niebezpiecznych miejsc, jak kuchnia czy łazienka.
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są związkami zapobiegającymi lub opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych rozmaitych substancji. Wspomagają naturalne mechanizmy ochronne. Ich działanie związane jest z unieszkodliwianiem wolnych rodników krążących po ludzkim organizmie i uszkadzających komórki ciała, który to proces przyczynia się do przyspieszania procesu starzenia się i rozwoju wielu chorób. Wśród najsilniejszych antyoksydantów są flawonoidy.
Międzynarodowy zespół naukowców zidentyfikował 13 genów, które zwiększają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Większość z tych genów nie była wcześniej kojarzona z chorobami serca, a ich odkrycie powinno pomóc opracować szereg nowych metod diagnozowania i leczenia tego rodzaju schorzeń. Badanie to, częściowo finansowane przez UE, zostało opublikowane w Nature Genetics.
Zima to bardzo trudny okres dla włosów, każdego dnia narażamy je na szereg szkodliwych czynników zewnętrznych. Nie dość, że skazujemy je na suche powietrze w ogrzewanym pomieszczeniu, to jeszcze fundujemy im ciągłe zmiany temperatur. A do tego wszystkiego należy jeszcze doliczyć codzienne zabiegi - lokowanie, prostowanie i stylizowanie. Zimą bardzo często łapiemy przeziębienia, które również mają ogromny wpływ na kondycję włosów.
Zima ma się ku końcowi. Choć z kalendarza wynika, że trzeba jeszcze poczekać z przywitaniem wiosny, aura daje znać, że ta cieplejsza pora roku jest już naprawdę blisko. Nowy czas oznacza zwykle nowe porządki, zarówno w domu, jak i we własnym ciele. Odpowiedniej, wiosennej pielęgnacji wymagają także m. in. włosy.
Ludzie muszą zacząć dbać o swoje oczy! – biją na alarm okuliści. Jeśli nic się nie zmieni to, według Światowej Organizacji Zdrowia, w 2020 roku około 75 milionów osób będzie całkowicie niewidomych. Szczególną uwagę na swój wzrok, nawet jeśli nie mają żadnych niepokojących objawów, powinni zwracać starsi ludzie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami