Liczba wyników: 11969
Ludzie, którzy szybko w odpowiedni sposób reagują na bodźce żywnościowe, schudli więcej i skuteczniej utrzymywali nową wagę dzięki nowemu alternatywnemu programowi odchudzającemu, który ma na celu poprawę reakcji ludzi na głód i zdolności opierania się chęci na jedzenie.
Pacjenci z COVID-19 mają o około 25 proc. zwiększone ryzyko rozwoju zaburzeń psychicznych w ciągu czterech miesięcy po zakażeniu, w porównaniu z osobami, które zmagają się z innymi rodzajami infekcji dróg oddechowych, informują pracownicy Oregon State University.
Dodanie oleju z siemienia lnianego do diety może zmniejszyć ryzyko osteoporozy.
Wystarczy zaprzestać korzystania z mediów społecznościowych tylko przez tydzień, by znacznie poprawić samopoczucie, a także osłabić objawy depresji i lęku. Być może wkrótce będzie się to zalecało ludziom dla lepszej dbałości o zdrowie psychiczne.
Próbujesz się zrelaksować, ale zmagasz się z nasilonym stresem i negatywnymi myślami? Wielu ludzi ma takie doświadczenia i utworzono na nie nowe określenie: „stresslaxing".
Zdrowe, osoby, które stosują zróżnicowaną dietę z co najmniej 8-10 gramami rozpuszczalnego błonnika dziennie, mają mniej opornych na antybiotyki drobnoustrojów w jelitach.
Japończycy uważają, że stan skrajnej izolacji społecznej jest bardziej powszechny niż sądzono i stąd dobrze jest w klarowny sposób zdefiniować ten problem, by poprawić jego leczenie na całym świecie. Określili to zjawisko jako „hikikomori".
Niewystarczająca ilość snu w połączeniu z brakiem ograniczeń co do dostarczanych organizmowi kalorii prowadzi do gromadzenia się tłuszczu, a szczególnie tego niezdrowego, w okolicach brzucha.
Od dawna wiadomo, że stres zwiększa podatność na problemy zdrowotne, jak również wpływa na zdolność rozwiązywania problemów i kreatywność. Jednak metody zapobiegania powiązanym zagrożeniom i skutkom były mniej klarowne. Teraz wiemy więcej.
Jak się wydaje, prosty choć niełatwy do przestrzegania przepis na długowieczność brzmi: jedz mniej. Badania na różnych zwierzętach pokazały, że ograniczenie kalorii może skutkować dłuższym, zdrowszym życiem. Znaczenie ma tu również pora spożywania posiłków.