Liczba wyników: 4931
Nawet jeśli regularnie używasz nici dentystycznej, a twoje zęby aż lśnią od czystości, to nadal w twoich ustach grasują miliony bakterii - przyczyna nieświeżego oddechu, a także czynnik ryzyka chorób jamy ustnej oraz całego organizmu. Nic dziwnego, jeśli zapominasz o bardzo ważnej sprawie… higienie języka. Pomijasz język, ryzykujesz – alarmują stomatolodzy.
Jest kilka „złotych zasad" dobrego (czyli zdrowego i szczęśliwego) starzenia się. Bez względu na szerokość geograficzną i osobiste doświadczenia pozostają w mocy. Zastosuj je, a zyskasz duże szanse na pełnię życia pomimo upływu czasu i tak wielu zachodzących zmian.
Od jakiegoś czasu mówi się o dobroczynym działaniu niewielkich ilosci wina na serce. Teraz przeprowadzono badania, z których wynika, że może być ono szczególnie pożyteczne dla ludzi, którzy przeszli zawał.
Amerykańskie dane wskazują, że zawału doświadczają coraz młodsi pacjenci.
Masz białe wypełnienia kompozytowe w jamie ustnej? Sprawdź, czy nie zawierają one Bisfenolu A. Substancja znalazła się właśnie na celowniku naukowców z całego świata. Powód - jest toksyczna dla organizmu. Chociaż Komisja Europejska zakazała stosowania Bisfenolu A w produkcji butelek dla dzieci, taki zakaz nie obowiązuje w odniesieniu do materiałów stomatologicznych, jakimi wypełnia się nam zęby. Czy rzeczywiście jest się czego bać?
Coraz więcej lekarzy zaleca pacjentom ćwiczenia zamiast leków, bo okazuje się, że odpowiednio dobrane i regularnie wykonywane treningi mogą dawać tak silne efekty jak medykamenty.
Jeśli chcesz poprawić swój metabolizm, sięgnij po orzechy, np. laskowe i włoskie.
Nie przesiaduj na kanapie. Aktywność fizyczna da ci wiele korzyści - osłabi ryzyko wielu chorób, poprawi kondycję i figurę, da satysfakcję, a także odmłodzi mózg, nawet o 10 lat.
Nasze sznase na długowieczność zależą od wielu czynników. Geny są jednym z nich, ale to nie wszystko. Nasz styl życia w istotnym stopniu przekłada się na prawdopodobieństwo osiągnięcia sędziwego wieku. Jednym z jego elementów jest dieta. Uczeni odkryli, że japoński styl odżywiania się daje większe szanse na świętowanie setnych urodzin.
Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka miały poważne problemy wizerunkowe. Zarzucano im, że w istotnym stopniu podnoszą nam poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy. Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Prezentujemy fakty i mity na temat jajek.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami