Liczba wyników: 3037
W Polsce na schizofrenię choruje około 400 tysięcy osób. Dane te jednak są najprawdopodobniej niedoszacowane, ponieważ opisywana choroba uważana jest za wstydliwą, traktuje się ją jak wyrok niszczący życie osobiste i zaprzepaszczający karierę zawodową. Tymczasem odpowiednie leczenie i wsparcie ze strony bliskich daje możliwość w miarę normalnej egzystencji.
Cukrzyca typu 2 jest jednym z najpoważniejszych problemów społecznych naszych czasów. Z roku na rok choruje na nią coraz więcej ludzi na całym świecie. W odniesieniu do cukrzycy typu 2 eksperci mówią już o światowej epidemii i określają ją wymownie mianem „plagi XXI wieku”.
Na bóle głowy skarży się aż 70% Polaków. Dolegliwości te mogą być spowodowane przez szereg przyczyn - fizycznych, chemicznych, psychicznych, bakteriologicznych, neurologicznych. Ich zidentyfikowanie jest jednak bardzo istotne ze względu na podjęcie odpowiedniego leczenia. Nieleczenie zaś przypadłości tego rodzaju może przyczynić się do wzrostu natężenia problemu i obniżenia jakości życia. Zdarza się, że ból głowy w dużym stopniu utrudnia zwykłe czynności, nie wspominając o trudniejszych zadaniach i planach.
Jak wynika ze statystyk z powodu otyłości cierpi prawie miliard osób na świecie, liczba ta stale rośnie. Do konsekwencji zbyt dużej masy ciała należy zwiększone ryzyko rozwoju wielu chorób, m.in. cukrzycy.
W okresie letnio-jesiennym pomidor to niezaprzeczalny władca naszych stołów. Zdziwienie ogarnia, gdy czytamy, że jeszcze w XVII wieku uznawano go w niektórych krajach za owoc trujący i uprawiano go jedynie jako roślinę ozdobną... Na szczęście – szybko odkryto jego niepowtarzalny smak i właściwości, którymi urzekł i zawojował zwyczaje kulinarne wielu narodów. Prawdą jest jednak, że najsmaczniejszy jest w postaci jak najmniej przetworzonej.
Podróże nie tylko wzbogacają ale i odmładzają - twierdzą specjaliści. Wyprawa, bliższa lub dalsza, to sposób na oderwanie się od codziennych problemów oraz okazja do spędzenia czasu z najbliższymi.
Owoce aronii zawarte w mają szansę zrewolucjonizować leczenie większości chorób cywilizacyjnych. Czy małe, niepozorne owoce mogą być lekiem na całe zło?Już Indianie byli przekonani, że jagody są darem Wielkiego Ducha i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Wiara znalazła oparcie w nauce i 50 lat temu odkryto, że wolne rodniki powodują choroby i starość, niszczą białko, DNA oraz lipidy. Proces produkowania wolnych rodników hamują jedynie przeciwutleniacze (antyoksydanty).
Według zaleceń dietetyków dania z ryb powinno się jadać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Planując wiosenną dietę warto więc pamiętać o umieszczeniu ich w jadłospisie. Lista zdrowotnych zalet dań rybnych jest dość długa, oto ich krótkie przypomnienie – może zachęci do zasmakowania w potrawach tego rodzaju.
Kolejne badania potwierdziły, iż czas ma niebagatelne znaczenie w ratowaniu zdrowia i życia ludzkiego.
Co roku z niecierpliwością wyglądamy wiosny, nie mogąc się po długiej zimie doczekać słońca, ciepła, świeżych warzyw i owoców. Wielu z nas odczuwa jednak nieprzyjemne skutki tej nagłej zmiany aury...